Радуловић, Миленковић и Колибри на концерту Уницефа

БЕОГРАД: Добротворни концерт у организацији Уницефа поводом 30 година од усвајања Конвенције о правима детета, одржан је вечерас у Београду у препуном Центру "Сава", а на којем су наступили прослављени виолинисти Стефан Миленковић и Немања Радуловић, и дечји хор "Колибри".
nemanja radulovic
Фото: Youtube Printscreen

Присутнима се на почетку обратила директорка Канцеларије Уницефа у Београду Ређина де Доминичис.

"Ове године обележавамо 30 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима детета. То је најратификованији споразум о људским правима у историји, који је променио животе деце у свету, и у Србији", казала је Де Домичисова.

Она је истакла да деца врло добро препознају правду од неправде, истину од лажи, љубав од манипулације и да за њих националност, верско опредељење, сексуална оријентација, економски статус нису од пресудног значаја.

"Конвенција о правима детета је успоставила правила игре. Она је писана због деце, а намењена је за нас одрасле. И зато смо, од њеног усвајања до данас, много тога урадили за децу", истакла је Ређина де Доминичис.

Она је, међутим, истакла да и поред великог напретка, још увек многа деца у свету немају своја права, 262 милиона деце у свету не похађа школу, 650 милиона девојчица је удато пре 18. рођендана.

"Права 75 милиона деце и младих су угрожена због конфликта и природних непогода које се све чешће дешавају", казала је Де Доминичисова и апеловала да је неопходно учинити све за права сваког детета.

Она је истакла да се слободно и развијено друштво не обликује искључиво у парламенту и државним институцијама, већ се ствара у предшколским и школским установама, на дечијим одељењима библиотека, у дечијим позоришима, на концертима хора "Колибри", Немање Радуловића и Стефана Миленковића.

Након тога на сцену су ступила деца из хора "Колибри" уз диригента Љиљану Ранђеловић.

Стефан Миленковић извео је уз камерни оркестар Музикон композиције Вивалдија "Четири годишња доба:Зима", затим Пјацола "Лето" и од Вилијамса тему из филма "Шиндлерова листа" што је публика поздравила овацијама.

Немања Радуловић је уз Тијану и Ксенију Милошевић на виолини, извео дела Дворжака и Монтија.

У публици је био велики број деце која су играла између редова, а највеће усхићење било је када су за последњу изведбу на сцену ступили сви заједно.

"Колибри", Радуловић и Миленковић су уз овације и аплауз публике, као и радосну вриску деце, извели нумеру "За живот нов" Николе Чутурила.

Све средства од продатих карата биће усмерена за унапређење програма предшколског васпитања и образовања у Србији.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести