Републичко министарство културе преполовило средства за НОМУС

Дан уочи почетка Новосадских музичких свечаности, Министарство културе и информисања саопштило је резултате републичког конкурса, на којем је Номус подржан са - милион динара, двоструко мање у односу на прошлу годину.
zmaj jovina nomus
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

У образложењу конкурсне комисије је наведено да је „реч о угледном фестивалу, дуге традиције, који сваке године нуди врхунски осмишљен програм и атрактивне извођаче, те је суфинансирање у складу са циљевима конкурса”. Но, успут је додата и примедба да је „потребно ускладити активности са додељеним износом средстава”, а то практично значи препоруку да неке планиране и најављене концерте ваља отказати.

Када је у питању остала расподела новца за музичке фестивале и манифестације, Културни центар Панчева је за тамошњи „Класик фест” добио 1,49 милиона динара, док је Међународни фестивал класичне музике „Врњци” подржан са два милиона, колико је добио и Панчевачки yез фестивал. Зајечарска Гитаријада је такође на конкурсу добила два милиона, исто толико и Нишвил и Београдски yез фестивал, као и Yез фест Ваљево, док је подршка Гитар арту на нивоу три милиона динара.


Нема пара за ВСО, „Ритам Европе”, НЕО...

На конкурсу Министарства културе није, иначе, подржано гостовање Симфонијског оркестра новосадске Академије уметности на Коларцу – које ће, упркос томе, бити реализовано 18. априла – као ни наступ Војвођанског симфонијског оркестра у Београду и Араду, где је, између осталог, ВСО требало да изведе Малерову Седму симфонију, а нису одобрена средства ни за концертни циклус Зрењанинског камерног оркестра. Одбијеницу су добили и „Ритам Европе”, „Пиано сити”, фестивал „НЕО 2019”, Сомус... а у образложењима је углавном навођено да „постоје пројекти који су приоритетнији за суфинансирање са становишта постизања циљева конкурса”. Ако је за утеху, биће финансирана турнеја „Класика за све” новосадског ансамбла Камерата академика у 11 српских градова.


Мокрањчеви дани могу да рачунају на два милиона, Стрингс фестивал у Лесковцу на 1,3 милиона, исто толико и Дани оргуља у Београду и Yезибар у Краљеву, а колико и Номус добили су Међународна трибина композитора, Фестивал ране музике, Међународни фестивал саксофона, Арлем у Ариљу, Међународни фестивал хорске духовне музике „Музички едикт”, Четврти фестивал средњовековне музике у Призрену и београдски Њорлд Мусиц Фестивал „ТодоМундо”... По милион динара опредељено је и за крагујевачки Арсенал, Међународни фестивал хорске музике у Крагујевцу, као и тамошње „Октобру хододарје”, те   врањанску манифестацију „Мај месец музике”. 

М. Стајић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести