Руси певали молитве из Мулићеве „Литургије”

Фрагменти из Литургије Светог Јована Златоустог на ромском језику нашег еминентног композитора Зорана Мулића са великим су успехом изведени на недавно одржаном Међународном фестивалу духовне музике „Јужни Урал 2019“ у Чељабинску у Русији.
e
Фото: pixabay.com

Одломци из Мулићеве литургије, молитве „Тебе појем“, „Вјерују“ и „Достојно јест“ представљени су руској публици на концерту у цркви Рождества Христовог у граду Киштиму, у извођењу Чељабинског камерног хора „Михалченко“ под диригенским вођством Олге Селезњеве.

Подсетимо, Мулићева Литургија Светог Јована Златоустог је прва литургија на ромском језику, коју је 2012. године у Новом Саду премијерно извео Хор „Глинка“ из Санкт Петерсбурга. Диригенткиња Селезњева је поменуте фрагменте из Литургије уврстила у репертоар свог хора, пошто је ову композицију чула на једном концерту у Москви, а молитве у тумачењу певача Чељабинског камерног хора наишле су на топао и срдачан пријем код слушалаца. Концерту је, као гост фестивала, присуствовао и композитор Зоран Мулић, који је рекао да се овим извођењем наставља његова вишегодишња сарадња са руским вокалним ансамблима.

Фестивал духовне музике у Чељабинску, који је одржан почетком септембра, обухватио је низ концерата реномираних руских хорова и вокално-инструменталних ансамбала из целе Русије. На њему је ове године учествовао и Хор АКУД „Иво Лола Рибар“ из Београда са диригентом Милованом Панчићем, који је својим наступом такође остварио запажен успех. 

Б. Х.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести