„Савариа” у оквиру Новосадског музичког лета вечерас у Синагоги

Барокни оркестар “Савариа” из Мађарске вечерас у 20 часова приређује концерт у Синагоги, у оквиру “Новосадског музичког лета”, на којем ће изводити музику дворца принчева Естерхази.
savaria, muzicka omladina novog sada
Фото: Музичка омладина Новог Сада

Диригент је Пал Немет, а на програму ће бити дела браће Михаела и Јозефа Хајдна и Пала Естерхазија.

Саварија је римско име за данашњи град Сомбатељ, који се сматра најстаријим забележеним насељем у Мађарској. Барокни оркестар, који носи римско име овог града, основао је флаутиста и диригент Пал Немет, који је до 2001. радио као професор на Конзерваторијуму у Сомбатељу. Његова жеља је била да истражи и представи мање позната дела XVII и XVIII века на аутентичним инструментима из тог времена.

„Тако секције жичаних инструмената свирају на оригиналима из XVIII века, а дувачи на верним копијама оригинала. Барокни оркестар “Савариа” свира врло разноврстан и богат програм, од соло преко камерних, до оркестарских композиција, опера и ораторијума; од раног барока и класике; од Монтевердија до Моцарта“, подсећају у Музичкој омладини Новог Сада.

Оркестар је остварио неколико компактних издања за издавачку кућу Хунгаротон, и доста снимака за националне радијске куће у Швајцарској, Француској, Словачкој и Шпанији, уз редовне наступе у Аустрији, Немачкој, Италији, Швајцарској, Шпанији, Француској, Енглеској, Хрватској, Румунији и Словачкој.

Чланови барокног оркестра “Савариа” су стални део два ансамбла: Будимпештанске камерне опере и Камерне опере “Савариа”. То је резултирало бројним заједничким пројектима – сценским адаптацијама комплетних дела Клаудија Монтевердија, извођењима Хендлових, Моцартових, Перголезијевих и Лилијевих опера.

Овај концерт организује Музичка омладина Новог Сада, а реализује се захваљујући помоћи Амбасаде Мађарске и Колегијум Хунгарикума из Београда. Улазнице стају 500 динара и продају се у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), од 8 до 14 часова, као и два сата пред почетак концерта у Синагоги.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести