Сјајни наступи младих солиста на Војвођанском фестивалу класичне гитаре

НОВИ САД: Чињеница да се после предугог периода „закључавања“ поново одржавају концерти подједнако је обрадовала и љубитеље музике и саме музичаре, што је очигледно показао и програм управо завршеног 15. Војвођанског фестивала класичне гитаре, приређен у Културној станици „Еђшег“ у Новом Саду.
g
Фото: Kristina Galiato na koncertu u Kulturnoj stanici "Eđšeg"

Премда је због тренутних антиепидемијских ограничења број присутних у дворани био ограничен, а они који желе да дођу на ове музичке догађаје требало је да се унапред најаве, нема никакве сумње да би у другачијим околностима гледалиште било солидно попуњено, јер су људи током првог наступа чекали пред улазом, да им се за други концерт евентуално ослободи место. Реситали гитарске феште протицали су у правој камерној атмосфери, а привилеговани гледаоци имали су прилике да уживају у веома занимљивим и упечатљивим музичким догађајима, чији је фокус ове године био представљање младих и даровитих домаћих и страних солиста.

Прве фестивалске вечери свирала су двојица извођача најмлађе генерације, деветнаестогодишњи Новосађанин Александар Крстић и годину дана млађи Растко Маринковић из Зрењанина, који су до сада већ остварили запажене успехе на гитаристичким такмичењима у Србији и иностранству. Обојица су за ову прилику одабрала поприлично комплексан репертоар дела разних епоха, од опуса барокних мајстора до композиција савремених аутора, приступивши овим композицијама без икаквог устручавања и остварујући притом солидне интерпретације. У наставку фестивала су концертирала двојица реномираних солиста. На првом реситалу наступио је Петар Поповић из Новог Сада, чији програм је обухватио два става Виолинске сонате број 1 Јохана Себастијана Баха, као и атрактивна дела јужноамеричких аутора Бариоса, Брауера и Белинатија, доневши их у енергичним и дотераним тумачењима, која су наишла на топао одјек публике. Концертни програм истакнутог сарајевског солисте Ђанија Шехуа понудио је слушаоцима несвакидашњи музички садржај – наиме Шеху је наизменично музицирао на осможичаној гитари и на стандардном шестоструном инструменту. Гитара са осам жица у рукама овог виртуоза показала је своје предности и изузетно широку, племениту тонску гаму приликом извођења барокне Сонате број 9 Г Романа Замбонија, као и у контексту савременог гитарског репертоара, у Шехуовој интерпретацији чувених Пет прелудијума за гитару Еитора Вила Лобоса, који су овде добили слојевито и богато изнијансирано звучно уобличење. Приликом извођења класичних дела Исака Албениза „Гранада“ и „Кадиз“ гитариста је музицирао на стандарном инструменту, који се показао погоднији за ове композиције проткане гипком мелодиком и експлозивном ритмичношћу иберијске музике – све у свему, наступ Ђанија Шехуа био је заиста импресиван музички догађај.

У недељу увече је наступило двоје врсних младих гитариста из иностранства. Најпре млада италијанска солисткиња Кристина Галието, која је у Нови Сад стигла као победница Међународног музичког конкурса асоцијације „Еурострингс“, у оквиру сарадње „Еурострингса“ и Асоцијације гитариста Војводине. На свом првом сусрету са новосадском публиком Кристина Галиато се представила бриљантним, профињеним и музикалним интерпретацијама дела Паганинија, Тансмана и Родрига, које су убедљиво доказале да је реч о изузетно перспективној гитаристкињи врхунских извођачких могућности. Изузетно успешан и пођеднако музички доречен био је и наступ другог младог солисте „Еурострингса“, Загрепчанина Ловра Перетића, чија су виртуозна извођења композиција Баха, Тареге и мање познатих аутора Краевајгера и Оскуна потврдила оправданост високог интернационалног реномеа овог солисте.

Ни ове године није изостало Међународно гитаристичко такмичење „Др Јован Јовичић“, са учешћем стотинак младих музичара из Србије и из целе Европе. Због тренутне епидемије такмичење је одржано преко интернета, слањем снимака такмичара на Јутјуб канал, од којих је жири одабрао најуспешније кандидате. Новина фестивала, коју је донела сарадња Асоцијације гитариста Војводине и мреже европских гитаристичких фестивала „Еурострингс“ је да ће овогодишњи победник новосадског конкурса у највишој категорији без старосне границе, Милош Вуковић из Смедеревске Паланке, бити представник Војвођанског фестивала класичне гитаре на предстојећем Гитаристичком такмичењу „Еурострингс“ 2022.

Б. Хложан

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести