Слободан Тркуља и Балканополис одржали два концерта у Дубаију

ДУБАИ: Српски музичар, мултиинструменталиста и композитор Слободан Тркуља и бенд Балканополис премијерно су одржали музичко-сценски спектакл "Ратници светла" на Павиљону Србије и у оквиру "Експо Битс" фестивала у Дубаију.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Слободан Тркуља и Балканополис створили су узбудљиву авантуру са мноштвом звучних текстура, игром светала и сенки протканих модерним и архаичним, грленим певањем и византијским напевима, звуцима гајди и гитара, тамбура и бубњева, кавала и клавијатура", навели су организатори.

Овим поводом Тркуља је истакао да је "поносан што су у Дубаију Србију и њену модерну традицију представили на спектакуларан начин."

"Србија је земља бескрајних квалитета, земља љубазних и талентованих људи и богате историје која сеже дубоко у неолитско доба. Ми смо земља креативних стваралаца, врхунских спортиста и музичара који препознају најтананије емоције, могу да покрену и дирну у свачије срце и душу", истакао је Тркуља.

Како наводи, за њега "лепота Србије и њена препознатљивост лежи у снази наших корена, традиције, обичаја, хиљадугодишњег неговања православља и генерацијама наших предака који су темељно обликовали карактер наше нације."

"Са друге стране, ми снажно прихватамо обиље могућности које нам доносе модерна времена у којима живимо... "Модерна традиција" је за мене кључни елемент имиџа наше земље и нашег идентитета", каже Тркуља.

Тркуља додаје да је и раније имао прилике да наступа на Светским изложбама, али да је ово први пут да Србија, поред музике, представља и комплетну креативну индустрију, "што је већ у домену културне дипломатије."

Бенд Балканополис, који Тркуља предводи, српска је група која већ 24 године мења српску и балканску музичку сцену стварајући нови жанр - "модерну традицију."

Како наводе организатори догађаја, Балканополис је временом стекао репутацију "живог спектакла који се не пропушта" - "њихови наступи су далеко од уобичајених концерата јер су пре свега посебно искуство имерзије и ролеркостера емоција које се испољавају кроз сензације."

За Тркуљу светски критичари кажу да има један од најлепших мушких гласова на Балкану и називају га "музичарем са заразном енергијом и талентом који код публике буди жељу да му се потпуно преда" и "харизматичним мултиинструменталистом и певачем невиђеног калибра."

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести