Смена на челу Куће славних рокера

ЊУЈОРК: Један од оснивача Куће славних рокенрола, дугогодишњи уредник часописа Ролинг Стоун и актуелни председник ове институције, Јан Венер (73), најавио је данас да се повлачи са функције 1. јануара, пренео је "Њујорк тајмс".
roling stone
Фото: Youtube Printscreen

Венер је "царевао" у Кући славних рокера и организовао годишње свечаности када су примани нови чланови, супер звезде, које су према оцени Управног одбора заслужиле да уђу у Пантеон рокера.

Временом, Венер који је са познатим продуцентом снимака рок музике Ахметом Ертегуном установио Кућу славних, постао је "десна рука" Ертегуна, а после његове смрти изабран је за председника.

Вернер има 73 године, сам је тражио да га разреше функције и већ је представио свога наследника Џона Сајкса (John Sykes), који је сада председник забавних програма радио гиганта Херт Мидиа (Heart Media).

"Осећао сам да са завршио оно што сам планирао", казао је новинарима Венер, који ће и даље бити члан Управног одбора.

Према његовом мишљењу, институција Куће славних рокера је саграђена, стабилизовала се и добро је организовано њено финансирање.

Поручио је да је, после више од 30 година колико јој је на челу, време је "за нову енергију, нове идеје и нову генерацију".

Много који су га критиковали замерају му да је у Кућу славих примио мало жена, али и ммного тамнопутих музичара.

Он је одговарао да боја коже никако не би смела да утиче на одлуке код примања нових "бесмртника".

Они који се примају, ту цаст су заслужили својим радом, а приликом оцењивања не сме да се гледа на боју коже и родну припадност, истакао је Венер.

Када је оснивана Кућа славних рокенрола, било је оних који су сматрали да то није потребно, јер та врста музике не треба да се затвара у музеје, пошто је бунтовничка, и у супротности са духом рока.

Кућа славних рокера је основана 1983, а први пут су бирани чланови 1986. године у хотелу Волдорф Асторији. Музеј је отворен 1995. у Кливленду.

Временом су почели да примају музичаре који не певају и не свирају само рок, као што су "Фјуриос Фајф" и " Гремдмастер Флеш", али и поп певаче и певачице попут Мадоне и Џенет Џексон.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести