Стефановски: Оно што свирам је мој матерњи језик

МОКРА ГОРА: Славни гитариста Влатко Стефановски одржаће 2. априла у Коларчевој задужбини солистички концерт на коме ће представити нови акустични албум "Mother tongue", који је, како каже, снимио за свега три-четири дана.
vlatko stefanovski tanjug
Фото: Tanjug

Јутро након одличног концерта у сали "Проклета авлија" у Дрвенграду, а пре поласка за Загреб где сутра има концерт, Стефановски говори за Тањуг о новом албуму, зашто је боље ићи странпутицом и зашто је клизав терен наступати сам.

"Mother tongue" је албум који сам пустио доста тихо на тржиште зато што сам у међувремену имао неких приватних ситуација, прилично тешких, и нисам стигао да промовишем тај албум", рекао је Стефановски на почетку разговора.

Каже да је дуго размишљао о том албуму и припремао се да се прихвати ризика да свира сам и снима самог себе.

Прво је мислио да албум назове "Селфи", што је, како примећује, модернији израз, али онда је сазнао да постоји албум тог назива, па је после дубљег размишљања дошао до "Mother tongue" (Матерњи језик).

"Неке коцкице су се спојиле. Пронашао сам у својој архиви фотографију своје мајке, затим сам дошао до идеје о матерњем језику, јер то што ја свирам годинама јесте матерњи језик", објаснио је славни гитариста.

Како каже, матерњи језик је оно што чујемо и учимо без претераног напора, што преузимамо генетски и у процесу васпитања од родитеље.

"То је моја музика, то што ја свирам годинама је матерњи језик. Мени је то природно. А ствари када су природне, могу бити аутентичне. Када су неприродне, могу бити накарадне", сматра Стефановски.

Један од најбољих светских гитариста скромно подсећа да двадесетак година "срамежљиво свира соло концерте", углавном по гитарским фестивалима, само за гитаристе, јер је, каже, то за њих стручна литература, а за њега авантура, а овога пута је решио да то "стави у неки оквир, да запише на албум".

"Тих априлских и мајских дана, након београдског концерта са Биг бендом Словенске војске, дошао сам кући прилично подигнутог расположења, прилично пун разноразних емоција и доживљаја и осетио сам тренутак да сада морам снимати", рекао је Стефановски.

То је, каже, његов 35. или 36. албум и тешко му је, додаје, да пронађе мотивацију да себе натера поново нешто да снима и ради, "након толико опробаних идеја". 

"И онда сам искористио своје узбуђење и за три-четири дана сам снимио сав материјал", каже Стефановски, те додаје да је неке нумере чак снимио из прве, без понављања. 

Фото: Tanjug

Тако је, каже, снимљена прва нумера на албуму - "Бистра вода". 

"Истроварио сам је - рец, снимање, одсвирао, стиснуо стоп и знао сам да је то то, нема даље, не треба понављати", испричао је Стефановски.

Бонус песму "Море сокол пие" урадио је са Радетом Шербеџијом.

"То уопште није било планирано за албум. Шербеџија и екипа филма ''Ослобођење Скопља'' је била у Скопљу претпрошлог септембра и ушли смо у студио, само смо пробали и снимили. Те ствари које настају спонтано, вредније су од ствари које силујемо по сто пута", рекао је признати музичар. 

Задовољан је оним што је урадио и уверен да ће албум као "вода пронаћи пукотину до срца слушалаца".

Стефановски ће свој албум представити 2. априла у Коларчевој задужбини у Београду, пре тога 17. марта ће наступити у новој згради Филхармоније у Скопљу, а следе концерти 11. априла у Бечу и 17. априла у дворани "Ватрослав Лисински" у Загребу.

"Преузео сам одређени ризик да сам наступам пред публиком и да им понудим оно што у овом тренутку имам да понудим. Клизав је терен наступати сам. Када сте у бенду комфорнија је ситуација, онда се можете сакрити иза некога бар за тренутак, а када сте сами, сваки тон је под лупом, све се броји, све се чује и морате дубоко понирати или високо полетети да бисте задовољили публику", приметио је . 

На Кустендорфу је нумеру "Саве" извео са својим 17- годишњем сином Јаном Стефановским за бубњевима.

"Путује са нама, почео је да свира бубњеве и прилично брзо напредује. Почео је слушајући групу ''Тото'' и њихов хит ''Росанна'', али је касније почео да се интересује за друге бубњаре и друге мајсторе тог инструмента и стварно брзо напредује. Мислим да путујући са мном, не учи само музику, већ и живот", рекао је Стефановски. 

Истиче да од младих треба учити.

"Када гледате младе, како размишљају, колико су брзи, спретни и колико брзо савладавају дисциплине, треба да учите од њих или бар треба да се вратите младалачком заносу, треба горети за нечим. Добро је да вас страст не напусти", уверен је Стефановски. 

Македонски гитариста се слаже да се уметност не може научити.

"Занат се може научити, како се нешто прави, форма…ако сте сликар златни пресек, сенке, светло... ако сте музичар, исто само у аудио смислу. Када сте музичар радите са фреквенцијама, бојама, са динамикама. Ја сам човек који поштује форму, волим ствари које су стављене у оквир", рекао је Стефановски.

Примећује, међутим, да су данасњи уметници склони да форму деконструишу или да је окрену наглавачке. 

"Све је то добродошло, ако тај продукт држи воду, ако је то нешто добро и значајно. Ја сам се уверио да оно што смо урадили развијајући интуицију и оно што смо пипали у мраку, то је наша уметност. Оно што смо видели на светлу и узели у руке, то може, али и не мора бити наша уметност", рекао је он.

Признаје да када се крене странпутицом, може да се налети на "дивљу звер или грану која огребе".

"Али много је значајнији тај пут када кренете странпутицом. Ако већ ходате утабаним стазама и идете тамо где су милиони пре вас били, онда је то мање вредно. Ако инсистирате на својој причи, онда може нешто и бити од ваше уметности", поручио је Стефановски.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести