Сто џезера на отварању Нишвила

НИШ: Пет биг бендова са укупно сто музичара извешће заједно поклон композицију Душка Гојковића “Nisville Jubilation” на отварању овогодишњег 25. фестивалског издања "Нишвила" 8. августа.
e
Фото: pixabay.com

Заједно ће наступати биг бендови из Ниша под вођством Драгослава Петровића, Буенос Аиреса којим диригује Густаво Фирменић, Чаковеца са Марио Јагецом, Благоевграда са Борисом Јаневим и интернационални тридесеточлани оркестар састављен од српских, италијанских и албанских младих музичара.

Као специјални гости наступиће и прослављени пијаниста Лари Вучковић из Сан Франциска, овогодишњи добитник Награде Нишвила за животно дело, гитариста Сандро Зерафа, директор Малта џез фестивала и познати италијански саксофониста Енцо Фавата, директор “Санта Галура” џез фестивала на Сардинији. 

У великом финалу биг бендовима ће дириговати и прослављени трубач Стјепко Гут, а сви ће заједно извести његову композицију “Nisville“ посвећену фестивалу.

Због бројности музичара први пут у историји "Нишвила" истовремено ће функционисати обе главне бине, а Стјепко Гут ће свирати и дириговати са посебно монтиране међубине.

Иначе у свету је честа пракса заједнички наступ три биг бенда, али ово ће бити први заједнички наступ пет биг бендова. 

Поред композиција Душка Гојковића и Стјепка Гута посвећених "Нишвилу", биг бендови ће извести и “Поздрав Каунту Бејзију” Бубише Симића, поводом 115 година од рођења Каунта Бејзија, као и композицију “Караван” Дјука Елингтона, поводом 120 година његовог рођења. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести