Стотине милиона евра за спас музике од Француске и Аустрије

ЛОНДОН: Како је музика најугроженија грана уметности током ове пандемије, европске земље спасавају своје музичке индустрије, односно Француска и Аустрија су осигурале стотине милиона евра и револуционарне мере за спас музике, како преноси угледни магазин “IQ Мag” из Лондона. Док пандемија корона вируса протеклих недеља поново узима маха, владе две европске државе донеле су нове сетове мера које би увелико могле помоћи фестивалској и концертној сцени.
muzika slusalice devojka mladi pix
Фото: pixabay.com

IQ Mag, један од најугледнијих медија светске музичке индустрије, наводи да ће Француска и Аустрија финансијским инекцијама у висини од чак невероватних 355 милиона евра покрити досадашње трошкове, олакшати будући рад промотерима, клубовима и другим организацијама које опстају од живих догађаја.

Исто тако, магазин наводи да ће државе донети неке до сад невиђене мере помоћи грани привреде, чији су приходи у многим земљама доживели пад од апсолутних 100 одсто.

Француска је тако донела нове мере којима ће помоћи културном сектору, поготово индустрији музичких догађаја.

Француска министарка културе Розелин Бачелот најавила је додатних 115 милиона евра за сектор културе од чега 85 милиона евра иде за извођења, где је чак 55 милиона намењено музици уживо.

Мере подршке намењене су да би помогле сектору током шестонедељног карантина који је у неким деловима Француске почео још 17. октобра.

Такође, министарство намерава да се одрекне пореза од купљених улазница у првој половини 2021. године, што је предлог који чека потврду од владе.

У потезу који сматрају првим таквим случајем у свету, аустријска влада најавила је помоћ од 300 милиона евра, којима ће се покривати трошкови отказивања или отежаног рада због ограничења услед ковида 19.

Ново финансирање намењено је уклањању ризика за организаторе концерата, сајмова и других догађаја, како би им се омогућило да наставе функционисање и у регуларним условима, а очекује се да ће ступити на снагу крајем новембра.

Представници удружења лајв индустрије ову одлуку називају најважнијом мером икада у индустрији забаве, која ће створити веома важну сигурност како би та грана привреде поново коначно покренула своје пословање.

Додатну димензију овом потезу даје одлука владе да помоћ могу да добију и оне компаније са седиштем у другим земљама, али које организују музичке догађаје у Аустрији.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести