Светлана Спајић отвара Ethno.com фестивал у Панчеву

ПАНЧЕВО :  Један од најзначајнијих и најдуговечнијих Ворлд мјузик фестивала у Србији - Ethno.com, одржаће своје петнаесто издање 22. и 23. септембра, у организацији Културног центра Панчева, а у оквиру кога ће наступити четири састава из Србије и Македоније. 
1
Фото: Tanjug

Прве фестивалске вечери 22. септембра у 20 сати наступиће Пјевачка дружина Светлане Спајић и Олга Красојевић, док ће од 21.30 бити одржан концерт састава Мy пеопле.

Традиционална уметница Светлана Спајић, више од две деценије посвећена је неговању и очувању српске традиционалне културе, сакупљајући и учећи на терену од изворних певача најстарије генерације. 

Учествовала је у домаћим и интернационалним музичким и позоришним пројектима и наступала са светски познатим уметницима и музичарима, како онима на пољу традиционалне тако и уквиру њорлд, савремене и импровизоване музике. 

Од 2009. предводи свој женски а цаппелла састав, Пјевачку дружину Светлане Спајић.

Заштитни знак групе јесте изузетно богат и разноврстан репертоар, висок извођачки ниво, поштовање стилских особености српског старог певања из сваког краја и заједнички рад са водећим сеоским чуварима традиције најстарије генерације.

Музичка група Мy Пеопле оформљена је са идејом да се на једном месту окупе врсни музичари препознатљиви на домацој и светској Њорлд Мусиц и Јаж сцени и да кроз заједнички рад у овом саставу уобличе и искажу своју креативност. Музика састава Мy пеопле може да се опише као нетипична мешавина Јаж-а и Њорлд Мусиц-а са традиционалном и духовном музиком Балкана, као и музиком других региона и континената.

Друге фестивалске вечери, 23. септембра, од 20 часова наступа Тамбурашки оркестар Панчева, а од 21.30 састав Љубојна из Македоније.

Тамбурашки оркестар Панчева је почео са радом 2014 године.

Након дугогодишњег педагошког и извођачког искуства, професор Михајло Јовић оснива тамбурашки оркестар са циљем да негује и изводи традиционалну тамбурашку и уметничку музику.

Од првог концерта, тамбурашки оркестар Панцева привлачи велику пажњу љубитеља тамбурашке музике.

Љубојна или ''љубав'' и ''битка'' је један од најистакнутијих и најзаступљенијих бендова у региону, који на врло аутентичан начин преноси импулс македонског музичког наслеђа. 

Љубојна није само популаран бренд. То је идеја која је направила ''супер'' звук од заборављене музике и постала језгро око кога гравитирају многи музичари, а из које млађа публика црпи своју инспирацију. 

Група ствара музику уносећи велику страст, ентузијазам и жестину која се очекује од музике као универзалног матерњег језика.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести