Светска премијера “PORTALA Re” Александре Вребалов у Лондону

На концерту одржаном у петак 19.марта у Дјукс холу у Лондону, који је могао онлајн да се прати на Јутјубу, изведен је комад “PORTAL Re” наше познате композиторке
1
Фото: Џон Кинг

Александре Вребалов, који је имао светску премијеру на овом реситалу за оргуље. Програм је садржао неколико композиција писаних за овај инструмент, а поменути осмоминутни комад Александре Вребалов био је први на овом концерту, који су приредили студенти Краљевске музичке академије из Лондона, у оквиру пројекта “Двеста дела”.

-“PORTAL Re” сам написала поводом 200. годисњице Краљевске музичке академије. Комад припада колекцији од 200 нових композиција, написаних по позиву у периоду од пар година , поводом овог јубилеја. “PORTAL Re” је комад за соло оргуље и премијерно га изводи оргуљаш Чарлс Макстон - Смит, који је тренутно на докторским студијама на Краљевској музичкој академији – наводи Александра Вребалов. - Да нема пандемије, ја бих била тамо. А овако, пробе смо имали преко интернета. Чарлс је слао снимке својих вежбања, ја сам слала коментаре и тако неколико пута....и ево стигли смо до концерта и једне перфектне интерпретације. 

Како објашњава ауторка, оргуље за које је написала “PORTAL Re”, направљене су у Швајцарској за сер Елтона Џона, који их је поклонио Академији. Имају три мануала и 42 регистра за мењање боја.

- Академија има друге оргуље за вежбање, а ово је концертни инструмент. Не знам да ли знате да су све оргуље уникатне, са различитим комбинацијама мануала и регистара. Ако упознате један инструмент, не значи да то знање можете да примените и на друге. Зато је у току компоновања сарадња са оргуљашем који познаје конкретни инструмент важна – напомиње Александра Вребалов.

Н.П-ј.

Фото: Џон Кинг

 

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести