Свирка за клавире и рачунар

Светски познати пијанисти, композитори и иноватори, Соња Лончар и Андрија Павловић, познати у свету музике као „ЛП дуо“ представиће се новосадској публици  21. априла у 20 часова у Градској концертној дворани.
d
Фото: Ласло Антал

Соња Лончарје је иначе ванредни професор на Факултету музичке уметности у Београду, док је Андрија Павловић доцент на одсеку за Сценски дизајн Факултета техничких наука у Новом Саду.

Додавањем посебног хардвера, они повезују акустични клавир са рачунаром, и успевају да лако манипулишу било којим дигиталним звуком, светлом или видеом, спајајући светове акустичног и дигиталног. Компонују примењену музику за позориште, филм, и ТВ. Један од њихових многобројних алтер-ега је и пројекат „ЛП Електро„, док је Андрија Павловић активан и под именом Енди Павлов. Они су коаутори и лидери уметничког и научног пројекта „Бијонд квантум мјузик“ (2015), који има за циљ да истражи везу између музике и науке. Последњих година развијају потпуно нов инструмент - дуалити хибридни клавир.

- Бришући границе између жанрова, „ЛП дуо“ су један од најаутентичнијих музичких састава, изводећи готово комплетан репертоар за два клавира као и своју ауторску музику. Овај састав наступао је на највећим музичким фестивалима и у концертим дворанама, као и на  турнејама широм Европе, САД-а и Азије – подсећа се још у најави овог концерта.

Добитници су више од 30 интернационалних награда, а 2008. су проглашени једним од осам најбољих клавирских дуа на највећем светском такмичењу „Драноф Мајами ту пианос“ на Флориди. Такође су ексклузивни уметници издавачке куће „Универзал мјузик“, за коју обављују различите снимке, међу којима се посебно истичу албуми „Дуалити“ (2019) и „Дед си“ (2022).

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести