Тамари Адамов Петијевић награда „Музика класика”

Новосадска диригенткиња Тамара Адамов Петијевић лауреат је награде ревије „Музика класика” за 2017. годину у категорији женског извођача, док су Сомборске музичке свечаности проглашене најбољим регионалним фестивалом.
klavir, pixabay.com
Фото: pixabay.com

За музички догађај године проглашео је извођење барокне опере „Орфеј” Клаудија Монтевердија” у продукцији Нове Београдске опере и Мадленианума. Подсетимо, Награда „Музика класика” установљена је 2010. као признање домаћим уметницима, ансамблима, фестивалима, издавачима, критичарима, музичким институцијама... који су у оквиру календарске године оставили најзначајнији траг на домаћој музичкој сцени.

Књигом године проглашена је „Гитара кроз векове“ Стевана и Евите Јовић, у издању новосадске Асоцијације гитариста

Жири награде прогласио је најбољим мушким извођачем флаутисту Љубомира Димитријевића, док је виолончелисти Немањи Станковићу припало признање за најбољег младог уметника. Награђени су и композитори Драгана Јовановић за концерт ауторске музике у СКЦ-у, када је премијерно изведено њено дело „Годишња доба“ за виолу и оркестар, те Војкан Борисављевић за музику у филм и серији „Санта Мариа делла Салуте”. Оркестар године је Ансамбл за нову музику „Градилиште“, а награду су добили и Фестивал ране музике, Гитар арт, Нова београдска опера, те Факултет музичке уметности, који је поводом осам деценија постојања добио признање за свеукупан допринос уметничкој музици.

Награде ће добитницима бити уручене у Музеју Народног позоришта у Београду, у среду, 14. фебруара, у 18 часова.

Е. Н. Л.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести