Тијана Милошевић: Вежбам као да концерти нису отказани

БЕОГРАД: „Очувањем сопственог микросвета, сваки појединац себе чува од лоших утицаја других људи или негативних осећања, а ја себе, у овим захтевним временима, чувам музиком, свакодневним вежбањем, припремом материјала за драге студенте, лепом књигом или ђускањем по кући, казала је Танјугу виолинисткиња Тијана Милошевић, концертмајстор Београдске филхармоније.
tijana
Фото: Youtube Printscreen

Тијана Милошевић је цењена виолинисткиња која предводи један од најзначајнијих оркестара у Европи према оценама стручне јавности и критике.

Како каже, за њу није претешко питање како сачувати разум у доба сузбијања пандемије корона вируса јер увек има доброг савезника.

"Музика, квалитетна књига, уз то и домаћи задаци два школарца и остале кућне чаролије... увек су добар начин да очува унутрашњи мир. Иначе сам васпитавана да у ванредним околностима прибрано делујем тако да уживам у малим стварима и не допуштам да стрес уђе на моја врата" казала је Милошевићева.

Врсна виолинисткиња успоставила је дневну рутину вежбања у доба изолације.

"Као уметник и музичар вежбам сваки дан. Кренем са скалама, терце, октаве... Ту су и вежбе за загревање десне руке и вежбе за тонску и звучну пројекцију. Када постигнем загрејаност и флексибилност меких ткива, пређем на одређену литературу. Понашам се као да концерти на којим је требало да наступим нису отказани и вежбам сваки дан ту литературу. Корона ће да прође, а ако вредно не радим и нисам у кондицији, време после пандемије може ме затећи неспремну. То никако не желим. Код музичара је континуитет у раду важан као и спортистима. Већ после две недеље форма брзо опада и може доћи до повреда касније, а то је скупа цена за једног музичара. Довољно је два или три сата вежбања дневно и осећате се здраво и позитивно" казала је Милошевићева.

Она поручује да је пандемија време за све нас да учинимо све како би свет након сузбијања заразе био бољи или макар подношљивији.

"Првенствено мислим на опоравак наше планете Земље и нечега што се озбиљно тиче свих нас, нашег као и опстанка будућих генерација. С тим у вези функционисање света, индустрије, загађења и бескрајне експлоатације ресурса планете, ратови и остале бруталне играрије, већ су познати као највећи узурпатори и тлачитељи живота. Али пошто сада сви имамо једног невидљивог, малог противника који је тренутно најмоћнији, било би сјајно да, када га сви удружено победимо, кренемо у још тежу борбу која се зове како победити себе. Надам да ће ова ситуација помоћи људима да схвате да су отишло предалеко у сопственој похлепи, грамзивости и бахатости", казала је Милошевићева.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести