Толивер: Моја мисија је одржавање основе џеза у животу

БЕОГРАД: Амерички трубач Чарлс Толивер, један од живих бардова џез сцене шездесетих година прошлог века, гостоваће на Панчевачком џез фестивалу 2. новембра, када ће у Културном центру обележити 50-годишњицу свог дебитантског издања "Пејпер мен".
c
Фото: Youtube Printscreen

 Албум је настао у време када су "царевали" Мајлс Дејвис, Џон Колтрејн, Чарлс Мингас и друге легенде џеза.

Херби Хенкок је био млади пијаниста у успону, а данашње суперзвезде попут Кита Џерета, Чика Корије и Дејва Холанда тек су правиле прве кораке у музичком послу.

На тако богатој сцени Толивер је био један од најистакнутијих трубача хард-бап ере, блиских издавачкој кући Блу нот.

Поредили су га са легендарним трубачем Фредијем Хабардом, свирао је са Џекијем Меклином, Хорасом Силвером, Максом Роучом и многим другим ведетама сцене.

Када је решио да изда "Пејпер ман" 1968. године, окупио је сам крем тадашњег џеза.

У његовом саставу нашли су се пијаниста Херби Хенкок и басиста Рон Картер - обојица у то време чланови легендарног квинтета Мајлса Дејвиса.

Бубњеве је свирао Џо Чејмберс, а саксофон Гери Барц.

Био је то веома добар старт за некога ко снима прву плочу.

"Сви музичари који су наступали на том албуму, још увек су живи, већ и чине стубове ове уметничке форме, каже Толивер за Танјуг о свом првенцу.

Овај трубач је, поводом педесетогодишњице издања "Пејпер ман", окупио нову екипу музичара са којима ће представити материјал са плоче.

"Већина оригиналних аранжмана и приступ су се мењали током година, али су остали и довољно препознатљиви за фанове албума. Уз старе песме, биће одсвирана и једна нова са актуелног реиздања плоче", појашњава Толивер.

Недуго након објаве првенца, Толивер је основао издавачку кућу Страта-ист на којој је промовисао не само своја издања, већ и дела других уметника.

Његов драгоцен пословни подухват је поново доспео у центар пажње делимично и захваљујући чувеном британском ди-џеју Џајлсу Питерсону, који се заинтересовао за овај каталог и промовисао га у својим емисијама.

Раних седамдесетих није било много музичара који су се на овај начин бавили издаваштвом.

"Направили смо Страта-ист из једноставног разлога: да бисмо поседовали наше плоче. Када говоримо о издавачком бизнису данас, није се много тога променило. Музичарима су и даље потребне плоче како би се представили аудиторијуму, било да их оснивају сами или неко други. Лична је ствар шта ће коме више одговарати", каже амерички ветеран трубе.

Током година се доследно држао свог свирачког и композиторског стила, а у 21. веку се нарочито истицао на пољу музике за биг бендове, које му је 2007. године донело и номинацију за Греми.

Премда се џез сцена значајно променила током неколико деценија, Толивер је задржао своје место међу актуелним великанима.

"Свака генерација испробава неке нове приступе. Напослетку ће главни ослонци овог жанра, током времена, искристалисати приступе који ће остати, или одбацити неке друге", рекао је пн.

Као љубитељ традиције, Толивер истиче да би мисија џеза требало да буде "одржавање основа овог жанра у животу" и као својеврстан савет младим музичарима закључује: "Треба пажљиво слушати и асимиловати ове основе пре него што покушате било шта друго".

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести