ТРУМБЕТАШ ПЕТРОВИЋ О КОНЦЕРТУ: Прослављам 30 година каријере певајући све своје хероине

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је оперска певачица Јасмина Трумбеташ Петровић која је говорила о концерту "Све моје хероине" којим 13. априла у Народном позоришту у Београду слави 30 година каријере.
Танјуг/Јадранка Илић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Трумбеташ Петровић је рекла да јој је "30 година прошло као трен", од како је 1993. године стала на сцену Народног позоришта, прво као члан оперског студија, а касније као стални члан ансамбла Опере.

Према њеним речима, током три деценије постојала "велика озбиљност, посвећеност певању и раду на оперским улогама", којих је имала око 50 на оперској сцени и концертном репертоару.

Прелиставајући старе програме Трумбеташ Петровић није могла да верује да је све то до сада урадила, јер је у суштини увек била самокритична, незадовољна оним што је урадила, сматрајући да увек треба много више и боље.

Како припадница генерације "која је доживела многа превирања, од инфлације до ратова, бомбардовања", Трумбеташ Петровић је приметила да су многи из Србије били спречени да путују у иностранство.

"Кад су биле санкције највише сам путовала, ишла на аудиције и наступала у иностранству, али је било јако тешко када се у другим земљама осећате као грађанин трећег реда", приметила је уметница.

Трумбеташ Петровић је признала да као млада није имала самопоуздање које има данас, јер се млади људи увек траже, мада су можда на изглед самоуверени.

Упитана да издвоји једну улогу која је обележила њену каријеру, Трумбеташ Петровић је напоменула да се везивала за сваку хероину коју је играла.

"Не знам шта би могла да издвојим, али можда што сам емотивно везана за мог првог Вердија, а то је Леонора у 'Трубадуру', јер сам са том улогом открила да припадам италијанском репертуару и да треба да певам Вердијеве и Пучинијеве опере", навела је уметница.

Трумбеташ Петровић је додала да је емотивно везана и за улогеу операма "Мадам Батерфлај", "Тоска", "Манон Леско" и "Турандот".

На слављеничком солистичком концерту , уз Трумбеташ Петровић наступиће њене колеге Снежана Савичић-Секулић и Драгутин Матић, а маестро Александар Којић дириговаће оркестром Опере Народног позоришта.

"Биће ми велико задовољство, да ћу са својим пријатељима и  обожаваоцима поделити то вече. Трудила сам се да избор програма шаље неку поруку најлепшим аријама које су певале и велике легенде у оперском свету", рекла је Трумбеташ Петровић.

Према њеним речима, то ће бити концерт у малом свих хероина које је до сада певала.

"Биће леп програм, атрактиван. Биће и дуета и оркестарске музике, али акценат пада на моје извођење свих тих арија из опера, као што су 'Мадам Батерфлај', 'Трубадур' и остало", закључила је Трумбеташ Петровић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести