Трумбеташ Петровић: "Турандот" је најзахтевнија опера

БЕОГРАД: Гошћа нове епизоде видео серијала Танјуг Рефлектор била је оперска певачица Јасмина Трумбеташ Петровић која је говорила о премијери опере "Турандот"  23. децембра у Народном позоришту, и недељу дана касније у "Мадленијануму". 
Танјуг/Јадранка Илић/ Јасмина Трумбеташ Петровић
Фото: Танјуг/Јадранка Илић/ Јасмина Трумбеташ Петровић

Трумбеташ Петровић је рекла да је Пучинијев "Турандот"  најзахтевнија опера у целом опусу сопранског фаха, пошто има "око 20 минута певања, али то што се пева је заиста јако захтевно".

Она је подсетила да је опера "Турандот" остала недовршена, па ју је довршио Франко Алфано "који је успео да уђе у бит и суштину онога што је Пучини желео да каже". 

Трумбеташ Петровић је рекла да је диригент опере Стефано Романи из Италије, док је редитељ Павле Марио Дел Монако "диван млад човек који тачно зна шта хоће", и остварио је "јако лепу сарадњу са целим ансамблом". 

"За публику је интереснтно да 'Турандот' спада у дела где су хорске нумере заиста заступљене. Може се рећи да је хор на првом месту", напоменула је уметница.

Трумбеташ Петровић је недавно неочековао добила позив да учествује на фестивалу "Петроградски насипи" у Русији, на коме је певала 

два клонцерта - у импозантном здању Мремерног дворца у Петрограду и Железничком музеју.

 "Било је дивно и за мене велики подстрек , поготово у овој ситуацији у којој се налази цео свет. Добила сам добре критике и надам се да ће се сарадња наставити", напоменула је певачица.

Трумбеташ Петровић учествује са виолинисто Марком Јосифовским, пијанисткињом Мином Ристић Јонић и Брас ансамблом под диригентом Ђорђом Станковић вечерас у "Мадленијануму" на обележавању 25. година дипломатских односа Азербејџана и Србије.

Како је најавила, певаће солистички концерт италијанских арија и канцона 27. децембра у Српској академији наука и уметности уз подршку Италијанског културног центра.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести