У недељу концерт Симфонијског оркестра Академије уметности у Новом Саду

У оквиру пославе Дана Академије уметности у Новом Саду, сутра ће у Синагоги концерт приредити Симфонијски оркестар АУНС под управом Андреј Бурсаћа, а као солисткиња наступиће виолончелисткиња Ирена Јосифоска.
Sinagoga NStojanovic.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Програм отвара Увертира за балет „Прометејева створења” Лудвига ван Бетовена, а затим следи Хајднов Концерт за виолончело у Д-дуру бр. 1, док ће други део бити у знаку чувене Бетовенове Симфоније бр. 7 у А-дуру...   

„Концерти Симфонсијског оркестра Академије уметности одавно су превазишли оквире саме институције и жељно се очекују са великом пажњом као врхунски уметнички догађај, било да се реализују на крају године, на фестивалу Номус или, као сада, у оквиру обележавања Дана АУНС“, каже за „Дневник” диригент Андреј Бурсаћ.

„Овога пута су у фокусу дела из периода класике, која су изузетно захтевна и пуно траже од извођача, мора се пуно радити на сваком детаљу, свакој линији, свакој фрази. Али уверени смо у то да ће публика уживати и радујемо се још једном празнику музике.“

Иначе, на иницијативу студената АУНС, овај концерт ће бити хуманитарног карактера на ком ће се прикупљати средства за лечење Драгане Станимиров, студенткиње клавира на ФМУ у Београду. Драгана је рођена 1998. године, завршила је Музичку школу „Исидор Бајић” у Новом Саду. Прошле године јој је дијагностикован аденокарцином јајника ИВ степена. Концерт почиње у 20 часова.

М. С.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести