Васил Хаџиманов и Олег Кирејев 10. фебруара у Београду

БЕОГРАД: Етно џез пијаниста из Србије Васил Хаџиманов и највећи етно џез саксофониста Русије - Олег Кирејев, имаће концерт 10. фебруара први пут на сцени клуба Нови БитефАртКафе у Београду.
d
Фото: pixabay.com

Два уметника ће извести џез композиције у необичним и јединственим аранжманима, прожете руским и српским традиционалним мелосом, као сасвим ново читање најбољих ауторских композиција представника савремене балканске и руске џез сцене.

Како најављују организатори догађаја, све што публика воли у стваралаштву Васила Хаџиманова, донеће нови звук саксофона руског музичара, на потпуно нов начин.

С друге стране, Васил ће унети нове боје и балкански ритам у композиције које је написао Олег Кирејев - више традиционалног колорита у џез класику.

Музичари су изабрали своја омиљена ауторска дела која показују њихово мајсторство и таленат.

Руски џез и балкански фјужн - тако би могло да се опише усмерење програма коју ће музичари представити љубитељима џеза и свим поштоваоцима садржајног звука.

Олег Кирејев и Васил Хаџиманов су започели своју сарадњу пре две године, када су имали заједничке концерте на Коларцу, клубу Соул Социетy (Битеф театар), као и турнеју по Русији у интимним просторима.

Заједно су кренули да истражују спој традиционалне музике и популарних песама, а резултат је био настајање новог пројекта руско-српског џеза.

Кирејев је у свету џеза познат од 1984. године., сматрају га пиониром етно џеза у Совјетском Савезу и Русији.

У Београду је наступао на Коларцу, Студентском културном центру, Академији 28 и другим местима.

Олегов албум "The Meeting" је доспео на листу Топ 100 џез албума на радио-станицама САД.

Као дете из познате југословенске музичке породице, Васил Хаџиманов почео је да се бави музиком још са пет година, а као музичар светских размера, дипломирао је на чувеном Берклију (САД) на клавирском одсеку.

Васил је написао ауторску музику за неколико филмова и серија, од којих су последњи ТВ серија “Дуг мору” и филм “Лето кад сам научила да летим” Радивоја Андрића.

Недавно је прославио 25 година стваралачке каријере, а током лета 2021. и поред пандемије, наступао је у различитим поставама на више концерата у БитефАртКафе-у на Калемегдану, на фестивалу “Jazz in the Garden” у Ботаничкој башти и многим другим фестивалима, манифестацијама и соло вечерима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести