Вечерас  почиње Новосадски џез фестивал

НОВИ САД: У Ујвидеки синхазу вечерас у 20 сати почеће главни програм Новосадског џез фестивала, са наступима бендова из Печуја, Санкт Полтена и Пловдива.
novosadski dzez festival, ilustracija
Фото: Илустрација

Једнодневни излет главног програма из Српског народног позоришта, где ће бити одржани концерти преостала три дана, у сарадњи са организатором, Културним центром Новог Сада, иницирала је Фондација “Нови Сад 2021. - Европска престоница културе”, са идејом да те ове уводне вечери свирају бенови из градова повезаних са титулом ЕПК титулом.

“Трио Афиум” из Печуја (Мађарска) настао је 2009. године, захваљујући ангажману у Дубаију. Трио од тада свира различите жанрове и музичке стилове, са свингом у центру пажње. На репертоару имају и ауторске композиције, са примесама електронике, поп обраде и експерименте са композицијама великана џез историје.

“Гросмутерхен Хац унд Клок” је новоосновани ворлд мјузик ансамбл који су формирали чланови “Трија Клок” и “Гросмутерхен хац салон оркестра” из Санкт Полтена (Аустрија). Спајање ове две групе 2016. године довело је до великих очекивања на аустријској сцени, пошто су обе групе биле гаранција музичке изведбе на највишем нивоу.

Хармоникашица Франциска Хац и саксофониста Ричи Винклер, чинили су “Гросмутерхен Хац салон оркестра”, добро познати састав на џез и клецмер сцени. На сличан начин, “Трио Клок” освајао је публику особеним, крхким балканским звуком, наглашавајући, на невероватно дирљив начин, мелодијски заљуљану, благо меланхоличну перспективу ове музике. Обе групе су привукле пажњу ворлд мјузик сцене, изненађујући својим ауторским композицијама у којима демонстрирају изразиту отвореност ка интеграцији музичких форми из целог света.


Од сутра џез у СНП-у

Новосадски џез фестивал од сутра до суботе биће одржан у Српском народном позоришту. Новосадски биг бенд са америчком вокалисткињом Дениз Кинг, квартет саксофонисте Мигела Зенона и трио Душана Јевтовића, с којим свира и Васил Хаџиманов, на програму су сутра, у четвртак, 16. новембра. Програм и сутра почиње у 20 сати.


На сцени где пројекти вртоглаво надиру, само мали број бендова успева да се задржи у сећању публике. Како је наведено у најави вечерашњег концерта, ансамбл “Гросмутерхен Хац унд Клок” показује континуитет и истрајност: “Пун оптимизма, новоформирани ансамбл зрачи својом огромном љубављу према музици и својим композицијама током целог наступа на сцени, укључујући, често изненађену, разиграну публику.”

Николај Карагеоргиев, чији квартет затвара вечерашњи програм Новосадског џез фестивала у Новосадском позоришту, бугарски је музичар из Пловдива – врсни гитариста и композитор. Једнако је верзиран у жанровима рок, џез, фанк, блуз, класичне и традиционалне музике, и познат по својим изузетним импровизацијама, префињеном звуку и узбудљивом солирању.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести