Награда "Небојша Поповић" Невени Даковић

БЕОГРАД: Награда „Небојша Поповић“ за 2023. годину уручена је вечерас на свечаности у Дворани Културног центра Београда (ДКЦБ) професорки теорије филма на Факултету драмских уметности у Београду Невени Даковић.
1
Фото: Tanjug

Награда се додељује у знак сећања на филмског критичара, новинара, ТВ аутора и водитеља емисије "Други век", уредника филмског програма ДКЦБ.

Даковић је истакла да због овако велике части, за разлику од својих предавања, има мањак речи.

"Приватно и професионално награда која носи име 'Небојша Поповић' наравно да ми пуно значи. Ово је награда мира и повезивања, матира значајан тренутак и означава поље младих људи који су дипломирали или касније и докторирали после основних студија на ФДУ или другим факултетима. Њима припада будућност. Мој лични успех јесте што сам извела толико доктораната на студијама", истакла је Даковић.

Уредник филмског програма ДКЦБ Иван Аранђеловић је прочитао образложење жирија у којем се каже да је Даковић српску филмску културу задужила "неуморним вишедеценијским академским радом на пољима филмологије и теорије медија, као и проблемским и тематским представљањем домаће кинематографије на ђногим међународним конференцијама, симпозијумима и у публикацијама".

Др Невена Даковић је редовна професорка, филмска теоретичарка, критичарка и публицисткиња.

Ауторка је књига „Слике без сећања: траума, филм, трансмисија“, „Студије филма: Огледи о филмским текстовима сећања“, „Балкан као филмски жанр: слика, текст, нација“ , чувене студије “Мелодрама (ни)је жанр”.

 Награду чине новчани износ и плакета према ауторском концепту Ајле Селенић, које обезбеђују Филмски центар Србије и Културни центар Београда, као и право и привилегија добитника награде на селекцију филмског програма маратона приликом доделе награде за наредну годину.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести