Авала Студиос: Шума на Кошутњаку остаће нетакнута

БЕОГРАД: Шума која се налази на простору који користи Авала Студиос, на којој ће се градити пројекат "Авала филмски парк" неће бити сечена, саопштили су данас из ове компаније.
suma
Фото: Tanjug/F.Krainčanin, arhiva

Кажу да се простор којим располаже Авала Студиос простире на око 40 хектара, од чега квалитетна шума покрива 7 хектара. 

“Ова шума остаће нетакнута, а након изградње стаза, клупа и пратећих садржаја сви Београђани ће моћи да уживају и у овој новој оази", навео је Петер Дајко, директор Авала Студиос, додајући да ће и сва остала вредна стабла на простору бити евидентирана и сачувана.

У тој компанији још једном напомињу да простор на којем је Авала Студиос није део парка Кошутњак, који је у јавној употреби. 

"Услед деценијског немара, овај простор, који се простире од улице Кнеза Вишеслава низбрдо ка Цераку и Жаркову је у изузетно лошем стању. Ту су већ одавно изграђени објекти РТС, Кинотеке, Авала филма, ватрогасна станица, чак и илегална бетонска база која већ двадесетак година загађује околину. Изграђени објекти су или потпуно дотрајали или су у лошем стању, а већину простора покривају дивље шибље и коров", каже Дајко.

Он истиче да је на овом простору, такође, већ дуже време евидентирано постојање две огромне баре, које су легло комараца и потенцијалне заразе, а већином простора крећу се једино чопори паса луталица.

Авала Студиос на овом простору планира, како кажу, изградњу најмодернијих филмских студија у циљу привлачења великих светских продукција, резиденцијалног насеља, основне школе, вртића и спортских објеката за јавну употребу. 

Пројекат је дело архитекте Станислава Фиале, а Авала Студиос ће у овај пројекат инвестирати преко 600 милиона евра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести