Битеф у октобру, Бемус у новембру, Џез фестивал у децембру

БЕОГРАД: Почетак Битефа биће померен са половине на крај септембра и почетак октобра, Сајам књига остаје у уобичајном термину у последњој недељи октобра, Бемус ће, уместо у октобру, бити одржан у првој недељи новембра, а Београдски Џез фестивал ће, уместо у последњој недељи октобра, бити одржан у децембру, каже за Танјуг градски секретар за културу Иван Карл.
i
Фото: Tanjug (video)

Карл је објаснио да је намера градских власти да сви фестивали и манифестације заказани за другу половину године буду и одржани, уколико епидемија корона вируса у Србији и свету буде под контролом.

Карл је додао да ће одложени Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, популарни Мартовски фестивал, бити одржан почетком септембра.

Важно нам је да манифестације и фестивали буду у добром распореду, како једни другима не би били конкуренција.

Претпостављамо да ће у том периоду и позориште да се врати у нормалу, да ће бити више премијера филмова. Покушали смо да избегнемо гужву у којој нико не добија, како би публика била у прилици да види што више из богате културне понуде Београда, казао је Карл.

Према његовим речима, треба водити рачуна о међународном карактеру побројаних манифестација и фестивала у Београду.

Како се буду отварали Европа и свет, долазиће до размене програма и присуства важних уметника из иностранства на шта је београдска публика навикла, казао је Карл.

Прошле недеље је на иницијативу Секретаријата за културу града Београда одржан састанак директора свих београдских позоришта.

Карл је организовао тај састанак и заједно са челним људима београдских театара осмислио богат позоришни програм током лета у Београду.

С много ентузијазма су директори позоришта прихватили нашу идеју да се од краја јуна и у јулу играју представе на стадиону Ташмајдан. Очекује нас утврђивање репертоара. Позоришта шаљу предлоге представа које би ансамбли изводили на Ташмајдану. Видео сам те предлоге и верујем да ће публика уживати у популарним и вредним представама београдских позоришта по којима је наша театарска сцена препознатљива, каже Карл и додаје да је позив за играње представа упућен и приватним позориштима и продукцијама.

Како каже, циљ акције је, између осталог, и сусрет позоришних професионалаца после тешког перода изолације.

Намера нам је да се људи из различитих позоришта виде, поново почну да раде...Да се мало врате у форму. Када не би било наше манифестације на Ташмајдану позоришна пауза би трајала предуго и за професионалце и за публику. Потрудили смо се да уз сву борбу са пандемијом то тако не буде, казао је Карл.

Градски секретар за културу напомиње да се у Београду по европским стандардима доста улаже у културу.

Намера нам је да тако остане и надаље. Наравно, ова година ће бити мало другачија као што је то случај свуда у свету, али програми наших установа су остали нетакнути. За све што су наше установе планирале и могу да изведу у току ове године планирали смо средства, каже Карл и истиче да је било негативних коментара у вези с обустављањем конкурса Секретаријата за културу.

Управо су средства намењена за те конкурсе отишла на помоћ људима који немају стална запослења а везани су за наше установе културе. На тај начин смо показали одређену одговорност и солидарност према свима у доба пандемије, казао је Карл и додао да ће конкурса следеће године свакако бити, можда и са већим буџетом.

Морамо да сачекамо развој догађаја око пандемије, а па те онда да доносимо долуке, али опредељења градских власти да улажу у културу је ван сваке сумње, казао је Карл.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести