Благоју Баковићу награда "Мирослав Антић"

„Блуз гаравих сокака” овогодишњи је слоган песничке манифестације „Антићеви дани”, која ће 16. пут по реду бити одржана у Новом Саду, у организацији Културног центра Новог Сада, од 13. до 20. марта.
1
Фото: Youtube Printscreen

Уручење награде Благоју Баковићу, овогодишњем лауреату, дружења са песницима, изложбе, посете вртићима и основним школама, представа и премијера документарног филма, само су део богатог програма који ће бити одржан на бројним местима, међу којима предњаче културне станице представљене као наслеђе прошлогодишње реализације пројекта „Нови Сад - европска престоница културе”.

- Задовољни смо што се већ другу годину састајемо и у пуном обиму организујемо Антићеве дане, што у време епидемије нисмо могли. Спремни смо - у име покровитеља манифестације је најавила председница Скупштине града Новог Сада Јелена Маринковић Радомировић. - У част свестраног аутора, припремљен је шаролик и популаран програм, а публика ће моћи да се упозна и са вредностима које је представљао новосадски песник.

У име организатора Антићевих дана, помоћница директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић, објаснила је да слоган сваке године позајме из неке од Антићевих песама, а ове године је то име целе књиге популарног Мике. Представљајући програм манифестације, Сунчица Радуловић се највише задржала на причи о Годишњој награди „Мирослав Антић”, за коју је ове године први пут расписан јавни позив.

- Стигле су нам 104 књиге, па смо се одлучили да осим победника, представимо и оне песнике који су ушли у ужи избор - најавила је Сунчица Марковић још један од програма. 

А победничку књигу „Није то моја вода” Благоја Баковића представио је председник жирија Мирослав Алексић, у којем су још били Сунчица Радуловић Торбица и Мирјана Гардиновачки. У образложењу жирија, Алексић је прво навео Баковићеву биографију, податак да је он већ 45 година присутан на књижевној сцени, да је прво писао у слободном стиху, затим римовану поезију, а касније и обимне поеме. 

- Није то моја вода је друга Баковићева књига коју објављује наш најстарији издавач - Српска књижевна задруга. Књигу чини педесетак песама. Отвара је насловна песма, а даље су песме подељене у четири циклуса: Обични дани, Корабље, Страшно место и Уђи у реч. Књигу заокружује одличан поговор нашег истакнутог песника Ђорђа Нешића - наводи се у образложењу. - Ова збирка је нека врста пресека кроз Баковићево стваралаштво. Ту су мотиви творца, завичаја, детињства, мајке, ту су и ликови песника који су нас напустили, али и Баковићеви судари са лицемерјем света у којем живи и ствара... Поезија о настанку поезије, једна од Баковићевих лирских константи, и овде је део сталног песниковог преиспитивања. Песме у књизи Није то моја вода заправо су опевавање транзиције из живота у песништво и обрнуто... Није то моја вода је књига која пева о томе да ништа није наше. Ништа осим поезије, добре поезије Благоја Баковића који је заслужио награду са именом свог великог претходника, Мирослава Антића. А Антићу је посвећена и једна од најлепших песама у овој књизи.

И. Б.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести