Бранка Катић: Глумац живи за своју публику

БЕОГРАД: Глумица Бранка Катић вратила се у Србију после дужег периода плодне каријере у Енглеској и САД, у понедељак је званично постала стални члан Београдског драмског позоришта, а у разговору за Танјуг каже да глумац живи за своју публику и да без ње у суштини не постоји.
 b
Фото: Tanjug/D. Stanković

Присуство Бранке Катић у Београду изазива велику пажњу медија, стручне јавности, али и позоришне публике.

Сва љубав коју осећам и сви ти осмеси које добијам од публике јако ми значе. На томе сам бескрајно захвална, истакла је Катић и нагласила да глумац живи за своју публику и да без ње у суштини не постоји.
Било је у плану да популарна глумица игра у новом комаду који се тренутно спрема у БДП - "Дивље месо" Горана Стефановског, у режији Јагоша Марковића, као нова чланица овог позоришта.

Ипак, изашла је из те поделе, а сада је у преговорима за неки други пројекат.

Како је нагласила, још бира онај наслов који ће бити најбољи за њу и Београдско драмско позориште.

Бранка Катић се вратила на позоришну сцену са чувеним комадом “Сумрак богова” према антологијском филму Лукина Висконтија, у који је ускочила током пандемије, у септембру 2020, непуних годину дана након званичне премијере.

Имала сам велику срећу да мој повратак театру после толико времена буде баш у представи "Сумрак богова" која је за мене фантастична, где игра изузетна глумачка екипа. Редитељ те представе Јагош Марковић, и колеге, као и цело позориште, учинили су заиста све да ми помогну да се што боље укључим у то сценско дело, открила је Катић, које је и једна од звезда успешне хрватске серије телевизијске серије "Новине".

Имала сам велику трему до те мере да сам на моменте сумњала да ли ћу то моћи и знати, али онда сам после првог играња представе знала да је предамном једно широко поље дивних могућности. Свако ново играње на тај начин ми је давало више сигурности и уживања. Једва чекам да поново играм представу, која ће бити у блоку од четири извођења, 30. и 31. марта, као и 1. и 2. априла, поделила је Катић утиске о "ускакању" у представу готово у последњем тренутку.

Чувени комад "Ближе" британског аутора Патрика Марбера оставио је трага у срцима многих љубитеља позоришта на сцени "Бојан Ступица" ЈДП-а, где је, пре више од две деценије, управо играла Катић са остатком значајне екипе - Бранислав Лечић, Владица Милосављевић и покојни Небојша Глоговац.

Дивна сећања ме везују за ту представу, предивне колеге су биле у њој, ето и наш Глоговац. На жалост, све што се дешавало након премијере тог комада - НАТО бомбардовање, моје снимање једне ТВ серије за ББЦ у Чешкој, прекинуло је мој даљи рад на "Ближе". Било ми је веома жао што нисам била у могућности да и даље трајем у тој представи, са сетом прича о том периоду пре више од две деценије.
Бранка Катић ће постати део једног важног пројекта ускоро.

Реч је о новом филму драмског писца Душана Ковачевића - "Није лоше бити човек".

Дивни аутор Ковачевић овог пута није само сценариста филма већ и редитељ остварења "Није лоше бити човек".Било ми је уживање радити са изванредним глумцима, посебно јер је сама прича необична. Сценарио је до те мере несвакидашњи да се у једном тренутку изненада мења првобитни жанр, изјавила је Катић, која први пут сарађује са Ковачевићем.

Цењена глумица каже да ју је колегиница Христина Поповић све време засмејавала у кадру и ван кадра током снимања.

С великим нестрпљењем очекујем овај филм. Нисам имала прилике да га погледам, јер Душко жели да филм буде комплетно готов да га прикаже другима, истакла је славна глумица.

Партнери у филму су Војин Ћетковић, Срђан Жика Тодоровић, Ненад Јездић, Милан Лане Гутовић, Андрија Милошевић, Гордан Кичић, Срђан Тимаров, Лена Ковачевић, а композитор је Момчило Бајагић Бајага.

Пандемија је зауставила читаву 2020. годину у погледу уметности, односно филмску, позоришну и музичку индустрију, тако да се високобуџетни америчко-британски акциони филм “King's Man” с Ралфом Фајнсом и даље одлаже.

Невероватно је да се већ четврти пут помера премијера тог филма. Немам ту велику улогу, али нисам могла да је одбијем, у питању је рола руске царице. Метју Вон је редитељ са највише самопоуздања које сам у животу видела и осетила, а иначе је пројекат био једна заиста велика машинерија са огромним буџетом. Једино сам тако велики филм радила још само “Државни непријатељ” Мајкла Мена са Џонијем Депом, објашњава глумица, која је играла и у холивудском хиту о супер јунацима "Капетан Америка: Зимски војник" (2014).

Глумица је помало затечена толиком хипер продукцијом домаћих ТВ серија што се никада није десило у Србији,

Нисам продуцент и самим тим не знам одакле стиже сав тај новац за реализацију тих серија у Србији. Оно што знам јесте да је најважније да је сценарио добар. Када се то постигне, онда је серија успешна и све има смисла. Ипак, продуценти често снимају што више материјала за јако мало дана и онда квалитет неминовно увек трпи, представила је свој став глумица која тренутно снима серију "Авокадо" у Бања Луци.

Бескрајно духовит сценарио за ту серију написао је Никола Пејаковић. Осим мене играју још и Мирјана Карановић, Љубомир Бандовић, Мира Бањац, Јасна Ђуричић. Мислим да ћемо направити једну одличну, духовиту и блесаву серију, закључила је Бранка Катић.

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести