Цртежи и слике Даниеле Фулгоси у Малом ликовном салону КЦНС

НОВИ САД: У Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, на Булевару Михајла Пупина 9, отворена је изложба цртежа и слика „Прелаз“ београдске уметнице Даниеле Фулгоси, редовног професора на Факултету примењених уметности у Београду.
i
Фото: Ilustracija

Представљајући изложене радове Дејан Радовановић указује да су сви технолошко-медијски квалитети рада ове уметнице присутни, пажљиво и чврсто изграђени и структурирани, а емоционално-интелектуални приступ дирекних порука и асоцијација као увек разговетан и артикулисан. Оно што је посебна карактеристика изложених радова је згушњавање композиције, засићење фактура и простора. По Радовановићевим речима, она овде као да деривира саму суштину досадашњег деловања и трајања у ликовном простору: без симплификације угушћава емоцију, сећање и асоцијацију.

- Одлике Даниелиног рада – минуциозна, виртуозно изведена калиграфија цртежа оловком, често запрепашћујуће егзактно, микроскопски прецизно уклапање елемената колажа и јасна логична композиција која артикулише све нивое излагања садржаја; у целини ове изложбе, посматрачу и тумачу који има срећу да прати и памти развој овог еминентног опуса, сада без сувишне репетиције, директније и дубље приказују саму уметницу- наводи Радовановић.- Искуства, сећања, реалитети приказани калиграфском вештином сведоче о проживљеном и доживљеном, потврда су присуства, искуства и времена. Колажирани елементи који говоре структуром, фактуром и асоцијативним обликом, доносе сећања и стремљења филтрирана емоцијом и асоцирају на усвојени или жељени идеал, а са друге стране носе жар, неумитност, судбину.

Даниела Фулгоси (Земун, 1967) дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду 1991, где је завршила и постдипломске студије 1995. Члан је УЛУС-а од 1992. Приредила је 25 самосталних изложби и од 1990. учествовала на преко 270 колективних изложби у земљи и иностранству. За свој уметнички рад добила је 14 награда за графику, цртеж и уметничке књиге. Радови јој се налазе у низу институција културе и приватним колекцијама.

Изложба ће бити отворена до 21. маја.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести