Да ли ће пропуснице смањити публику у театру и биоскопу?

БЕОГРАД: Уколико буду уведене ковид пропуснице за позоришта и биоскопе то би могло довести до пада броја посетилаца, речено је данас на стручној трибини "Корона VS култура", у Дому омладине Београда.
pozoriste bioskop publika korona pix
Фото: Pixabay.com

 

Учествујући у првом панелу "Ковид пропуснице у позоришту да или не?", директор Атељеа 212 Новица Антић је рекао да се у свету уводе ковид пропуснице и да "то једног дана свакако чека" и позориште, пошто је очигледно да се епидемија у овом тренутку транформише.

"У неком тренутку ће се сигурно и код нас увести пропуснице. Убеђен сам да ће то у почетку изазвати пад (посете), имајући у виду наш инат и однос према свему што намеће држава. Мислим да ћемо имати један, два месеца пада, али кад уђе у рутину сигурно ће се повећати број гледалаца", оценио је Антић.

Он је упозорио да није за то да ковид пропуснице прво уведу позоришта, јер су ипак "безбеднија од тржних центара".

Антић је рекао да тренутно његово позориште "продаје 50 одсто капацитета" и да су овој ситуацији "пресрећни са тиме, јер људи долазе".

"Сад су се и глумци навикли. Кажу и они да је била пуна сала. Да ли је чаша полупразна или полупуна? Сви се навикавамо на једну дозу оптимизма. Стварно пада број заражених, али долази нови сој...", рекао је Антић.

Извршна директорка Звездара театра Јасна Новаков је оценила да је "позориште прилагодљива установа, прилично жилава што се показало и у овим околностима".

Међутим, постоји границе преко које не може да иде, додала је она.

"Мислим да смо око те границе. Публика пуни наше представе, децембарски репертоар је готово распродат. То нам говори да је ситуација као пре ковида, што може да нас јако заведе. Треба бити опрезан, то је лажна слика. У 2021. години Звездара театар има 22.000 посетилаца, а у 2019. их је било 65.000. Остварили смо трећину посете, играли знатно мање представа са половином капацитета", упозорила је Новаков.

Према њеним речима, питање је колико би било публике да сутра не би било пандемије, пошто је "јако тешко привући нову публику у позориште, пре ковида или сада".

"Увођење ковид пропусница неће зависти од позоришта. То ће бити одлука државе, коју ћемо применити као и све друге мере. Лично бих волела да позоришта буду последња у низу која ће то применити. Бојим се поделе на вакцинисане и невакцинисане, да ћемо и од мало публике изгубити пола или значајан део", упозорила је Новаков.

Она је рекла да пандемија "неће тако лако и скоро да прође" и да је њено позориште ушло у трећу пандемијску сезону рада и сада је само питање "да ли ће четврта тако почети".

"Генерално очекујем да ћемо се још више привићи на овакво стање. Услов опстанка је прилагођавање. Позориште јесте врло прилагодљива институција, Морамо да будемо јако усмерени на нашу публику. Треба је неговати и не љутити. Она је показала велико стрпљење према нама у ковид периоду", рекла је Новаков.

В.Д. управника Народног позоришта Светилав Буле Гонцић оценио је да у околностима ковид грађани имају могућност да културне садржаје конзумирају уз поштовање свих мера.

"Од марта прошле године нисмо затворили позориште, нисмо отпустили људе. Ми смо дужни да садржаје омогућимо нашим грађанима. Да би то урадили морамо да останемно здрави, а за то је потребно да се придржавамо мера, и вакцинисањем", истакао је Гонцић.

Он је рекао да је Народно позориште "на 50 посто оперативног капацитета" и да ни њима није лако, али се мере строго спроводе и даље.

Портпаролка Југословенског драмског позоришта Светлана Парошки истакла је да су тренутне околности тешке, али да у тој кући следе све препоруке и мере, што значи да тестирају глумце и технику пре сваке представе, сви носе маске, мери се температура свакоме ко улази у позориште, ради се дезинфекција.

Према њеним речима, у ЈДП-у су у пандемијском периоду почели од трећине места, а сада су "близу 50 посто, али и даље јако далеко од пуне сале".

"Мислим да смо у ЈДП-у показали одређену врсту виталности, као и наша публика. Много сам задовољна посетом. Код нас је то трећина, близу половине (капацитета). Људи долазе, људи су жељни. У септембру прошле године видела сам жељу и страх, сада видим само невероватну жељу. Људима је заиста потребна култура", оценила је Парошки.

У наставку трибине, у оквиру другог панела "Ковид пропуснице у биоскопу да или не?", програмски директор биоскопа Синеплекс Иван Хинић и директор Мегаком филма Иван Станковић оценили су да би било корисније да биоскопи постану места за промовисање вакцинисања међу младима, док би увођење пропусница довело до драстичног пада посете.

"Имамо два домаћа филма који бележе рекордне резултате. Замислите да имамо пропуснице који би били резултати? Ни пола", оценио је Хинић, додавши да не постоје примери да се корона ширила у биоскопима.

Станковић је упозорио да би увођење ковид пропусница довело "до затварања или драстично смањене посете биоскопу", навевши да су "више од половине посетилаца тинејџери", а међу запосленима у биоскопу "80 одсто су студенти".

Он се пре заложио да се биоскопи ставе у службу кампање за подизање свести о потреби вакцинације приказивањем промотивних спотова пре филмова, дигиталним и штампаним постерима, као и ангажовањем у тој кампањи домаћих глумаца.

"Ако тинејџер дође да гледа филм са тим глумцем оставиће неки ефекат. Апелујем - немојте нас ограничавати са ковид пропусницама. Нека ми будемо место које ће подизати свест о важности вакцинисања. Чињеница је да ћемо са пропусницама сигурно бити толико угрожени да нећемо имати коме да пошаљемо поруку. Важно је да останемо отворени као до сада", рекао је Станковић.

Модераторка трибине је Снежана Јојић Стаменковић, а у наставку су одржани панели "Фестивали упркос корони" и "Будућност културе и међународне сарадње".

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести