Данас отварање фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 

Ново, девето издање међународног фестивала савремене визуелне уметности Дунавски дијалози одржаће се од данас до 28. септембра у Новом Саду.
с
Фото: Радови Каролине Мудрински биће изложени у галерији КЦНС

На почетку јесење излагачке сезоне већ девети пут новосадска Галерија Бел арт окупља наше и уметнике из света како би кроз међусобни дијалог представили најактуелнија збивања у визуелној уметности подунавског региона.

У више галеријских простора у граду паралелно ће се одвијати разноврсни програми. После представљања изложби  7. и 8. септембра фестивал ће другог дана фестивалан на Тргу Проте Михалџића у Петроварадину отворити мултимедијални уметник Владимир Копицл. Тема овогодишњих Дунавских дијалога је “Друштво и уметност у околностима изнуђене реалности” па је то и оквир за централну изложбу манифестације која ће бити отворена у Музеју савремене уметности Војводине 7. септембра, као и међународну конференцију дан касније.

Централну изложбу су заједнички конципирали Венелин Шурелов, уметник и кустос из Бугарске и Сава Степанов, ликовни критичар и уметнички директор фестивала. Поставку чине радови пет аутора. Новим технолошким поступцима Ана Првачки из Немачке и Антони Рајзеков из Бугарске су посвећени теми пандемијске кризе и њеног утицаја на свакодневни живот; бугарски аутор Венелин Шурелов и Ана Васов из Аустрије указују на шаблонизацију човековог живљења у условима умрежених капиталистичких, технолошких и других задатости данашње (изнуђене) реалности, док се новосадски уметник Стеван Којић у својим компјутерски системима посвећује екологији стварањем електронско-биолошких синтеза.

У основи овог фестивала је настојање да се омогуће директни контакти српских уметника са ауторима из земаља подунавског региона. За ово издање кустоскиње Надежда Џакова из Бугарске и Славица Попов из Србије су одабрале по три уметника - настојећи да изнађу праве комбинације њихових концепата како би добиле одређену информацију о њиховим сличностима и разликама али и о способности уметности да буде универзални одговор на импулсе кризног света и времена у коме живимо. Првог дана фестивала, 7. септембра изложбом у СУЛУВ-у представиће се Сашо Стоитзов и група ДиСтруктура, у Малом ликовном салону излагаће Лудмил Лазаров и Ана Вртачник, а у галерији Бел арт Јавор Костадинов и Моника Сигети.

Дунавски дијалози и Галерија Бел арт од 2016. сарађују са Јеца галеријом у Темишвару, граду који ће после Новог Сада, 2023. бити европска престоница културе.

У уметничком дијалогу у духу основне идеја Фестивала представиће се шест аутора из ова два града које су одабрале кустоскиње Диана Маринку и Сања Којић Младенов. Уметнице Оана Паула Вајнер и Аница Вучетић за простор у коме ће представити свој рад одабрале су Велики ратни бунар на Тврђави, уметнички дијалог Андрее Медар и Данице Бићанић одвијаће се у Подземним војним галеријама на Тврђави, а Лилиане Мерћоју Попа и Драгана Војводића на Тргу Проте Михалyића у Петроварадину.

Кустоска намера је да се идентификују тачке случајности, ковергенције или супротстављања између индивидуалних уметничких сензибилутета и језика. Ови „уметнички дијалози” намећу „проширено” деловање, ново и другачије сагледавање, откриће другачије перцепције и контекстуалне позиције уметничког дела у свакодневној збиљи, наводе организатори.

Ове године самосталном поставком у Галерији Културног центра Новог Сада представиће се Каролина Мудрински Паланачки, новосадска уметница која се током свог досадашњег рада афирмисала као сциенце хибридс аутор. Њена уметност садржи базичну научну подлогу а такво интересовање је стекла од оца који је истакнути математичар. Њена инсталација представља покушај визуелизације математичке теорије којом се објашњава однос и међусобно деловање дводимензионалног и тродимензионалног простора те сагледавање и предочавање односа бесконачног и коначног простора у уметничком изразу.

Фестивал ће отворити мултимедијални уметник Владимир Копицл

Фестивал као и сваке године прати и међународна конференција, 8. септембра у МСУВ, на којој ће учесници разматрати могућност адекватног уметничког одговора актуелном свету. Епохална криза и напетост света је узрокована деловањем „бесног капитализма” јер су велике корпорације и њихови власници читав свет претворили у властити ресурс - једнако (зло)употребљавајући људе и природу - ни једног тренутка не марећи за судбину и будућност читаве популације- указују организатори фестивала.

На конференцији се трага за адекватном реакцијом и одговором уметности. Модераторка конференције је Весна Латиновић, а учествују: Сања Којић Младенов, Сава Степанов, Славица Попов, Наташа Теофиловић, Светлана Младенов, Ивана Сремчевић Матијевић као и страни кустоси и уметници из Бугарске, Румуније, Јапана, Грузије, Сингапура, Јужне Африке. Остварена је и сарадња са једним од најзначајнијих светских фестивала медијске уметности Арс Електроником у Линцу, те ће програм Дунавских дијалога чинити посебну  „Башту Нови Сад” (Нови Сад Гарден), а међународна конференција ће се путем мрежи патнера уживо емитовати на свим континентима.  

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести