Дела Марине Абрамовић стижу из 11 земаља почетком септембра

БЕОГРАД: Три изложбе из Музеја савремене уметности су склоњене, спаковане и налазе се у депоима, како би се пет спратова Музеја припремило за експонате велике рестроспективне изложбе Марине Абрамовић, који стижу почетком септембра.
r
Фото: Youtube Printscreen

Мада у Музеју још увек не желе да откривају детаље изложбе, вршилац дужности директора МСУБ Слободан Накарада истиче да је реч о врло сложеној, обимној и захтевној изложби, за коју треба припремити комплетну архитектуру и чија припрема захтева све капацитете те институције и додаје да дела долазе у 130 сандука из 11 земаља.

Екипа Танјуга је на лицу места затекла један од модула за потребе постављања видео радова, а наредне недеље почиње склапање и осталих модула.

"Овде ћемо развући око 40 километара електричних жица кроз цео музеј како би се сви упарати укључили, уводимо нову технологију и подижемо ниво рада музеја у Србији, чак и превазилазимо светске музеје, што сматрамо да је добро и овом изложбом Музеј савремене уметености се враћа на светску мапу институција културе", истакао је Накарада.

"Чистач", са преко 120 радова из свих фаза педесетогодишње каријере Марине Абрамовић, биће највећа изложба икад урађена у Србији, што према речима Накараде, захтева велику припрему, те тако Музеј више од годину и по дана ради на томе од тренутка када је Накарада заједно са премијерком Аном Бранабић у Ослу договорио са Марином Абрамовић да после 44 године поново излаже у Србији.

"Ово ће бити врло скупа изложба имајући у виду да Музеј не поседује опрему неопходну да се одређени видео радови прикажу. Имаћемо 36 или 37 специјалних монитора са дуплом експозицијом у мрачним системима. Зграда Музеја због великог броја прозора није баш погодна за видео радове тако да ми морамо да правимо модуле и Музеј ће бити затамњен да би се имао доживљај какав Марина жели", објаснио је Накарада Танјугу и додао да ће део те опреме остати Музеју, а други део ће видети са донаторима и финансијерима да буде расподељен другим институцијама културе у Србији.

О буџету ће, каже, моћи да говори уочи отварања изложбе, али наглашава да је продукција јако скупа.

"Ако хоћете јако добре изложбе да доведете у Србију, оне коштају. Не можете да имате јагуара, а да га сервисирате као фићу. Овакве блокбастер изложбе коштају, али Србија их заслужује", сматра Накарада.

Изложба, која ће бити отворена 21. септембра, хронолошки прати све фазе комплексне каријере Абрамовићеве - од раних сликарских и концептуалних радова, преко соло перформанса и заједничког рада с бившим партнером Улајем, до култних радова из самосталне каријере те ће бити представљене слике, цртежи, објекти, фотографије, аудио и видео радови, филмови, сценографије, реперформанси и архивска грађа, антологијска дела уметности перформанса (серија Ритам, Lips of Thomas, Релациони радови, Прелазак преко ноћног мора), као и дела која су обележила њен рецентни опус (Балкански барок, Седам лаких комада, Уметник је присутан).

"Неке радове ће публика први пут видети. Дејан Сретеновић и Јеша Денегри ће се бавити њеним београдским периодом јер је она своју каријеру започела у Београду, у СКЦ-у. Србија је последња, седма земља, у којој гостује изложба ''Чистач'' и Марина је имала жељу, пошто се враћа у своју земљу, да овде посебно истакнемо неке њене радове, а биће радова који нису приказани у претходних шест институција", рекао је Накарада.

Каже да су нека дела пронашли у Њујорку која дуго нису излагана, те је и сама уметница била изненађена. 

Абрамовић ће у Београду бити скоро две недеље, али Накарада не сме још увек да открива датум њеног доласка. 

"Она мора да има концентрацију за изложбу, а не да је сви њени фанови спопадају. Још не знамо ко ће са њом доћи, а наше велико задовољство је што ће највероватније доћи Улај из Љубљане, мада то зависи од његовог здравља. Имамо најаве да ће њени пријатељи навратити у неко време. Сви ме питају да ли ће Лејди Гага доћи. Можда, не знамо још увек. Ово ће бити највећи културни доживљај који је Србија дуго ишчекивала и заслужила", истакао је Накарада.

Директор МСУБ каже да за изложбу влада велико интересовање у читавој Европи, на отварању очекују велику гужву чега се мало и прибојавају пошто Музеј може да прими само 500 људи.

Абрамовић ће од 24. до 26. септембра држати врло интензиван мастерклас српским уметницима и студентима које ће сама одабрати на основу њихове пријаве и достављене биографије и радова.

За све остале мастерклас ће бити затворен, али ће славна уметница 28. септембра одржати предавање испред Музеја за које ће се бесплатне карте делити од 1. септембра па се Накарада нада да ће то привући понајпре младе према којима је Абрамовић и орјентисана јер јој је едукација врло значајна.

Велика ретроспективна изложба "Чистач" Марине Абрамовић трајаће до 20. јануара наредне године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести