Дмитровић: Закон о музејима ступа на снагу 17. октобра

БЕОГРАД: Министар за бригу о породици и демографији Радомир Дмитровић изјавио је данас да ће примена измена Закона о музејској делатности почети 17. октобра.
Ratko Dmitrovic/Tanjug/Z. Zestic
Фото: Танјуг/З. Жестић/Ратко Дмитровић

Дмитровић је у парламенту објаснио да се мењају прва два члана тог закона и да се тај закон ускладује са Законом о култури, у контексту дела закона којим се регулишу услови које треба да испуњава директор и вршилац дужности директора музеја.

У Закону о култури је утврђено да кандидати за директоре установа морају имати високо образовање и најмање пет година радног искуства у култури.

Остали услови за избор кандидата за директора установе се утврђују статутом установе.

С друге стране, у Закону о музејској делатности је утврђено да директор и вршилац дужности директора музеја, поред услова утврђених одредбама закона којима се уређује област културе може бити лице које има положен стручни испит и најмање пет година рада у музејској делатности.

То решење, како се наводи у изменама закона, може изазвати проблеме у пракси спровођења јавних конкурса за избор директора музеја, јер би могло довести до тога да се у неким случајевима примењује наведена одредба Закона о музејској делатности, а у неким одребе Закона о култури којима су за директора предвиђени услови високо образовање и најмање пет година радног искуства.

По новом решењу, директор и вршилац дужности директора музеја може бити лице које испуњава услове утврђене одредбама Закона о култури.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести