Европска престоница културе: Две изложбе 1. фебруара

НОВИ САД: У оквиру програма Европске престонице културе у Музеју Војводине и Музеју Града биће 1. фебруара отворене изложбе поводом Дана Града “Тамо где сеоба завршава - од римске Паноније до данашње Војводине” и “Акценти”.
muzej vojvodine
Фото: Muzej Vojvodine, foto: Dnevnik (Radivoje Hadžić)

“Сеобе су нешто чиме први пут започињемо ово путовање којим ћемо дефинисати сеобни идентитет града Новог Сада", навео је Немања Миленковић, директор фондације „Нови Сад 2022 - Европска престоница културе", те појаснио да је мултикултуралност оно чиме се Нови Сад хвали, а она је последица миграција, "без обзира који су разлози били за то".

Последице су, додао је, позитивне и Нови Сад је по мултикултуралности изузетно препознатљив, "једна Европа у малом", навео је Миленковић.

Програм ће трајати 45 дана, а грађани ће моћи да обиђу укупно 16 различитих изложби организованих овим поводом, те је Миленковић истакао како изложбе показују да Нови Сад јесте део европске културне баштине И да је у том духу И настајао.

У Музеју Војводине у оквиру изложбе “Тамо гдео сеоба завршава - од римске Паноније до данашње Војводине” биће изложена три највреднија предмета - три позлаћена римска шлема из 4. века н.е. Директорка Музеја Војводине Тијана Станковић Пештерац. описала је програм Музеја као мултидисциплинарни пројекат који обухвата различите уметности

Изложба укључује филмски есеј који се зове “Трагови Сеоба”, монодраму “Крв и блато”, апликацију за мобилне уређаје изложбе Е-изложба и музику која је нарочито компонована за потребе ове изложбе, навела је Станковић.

У реализацији изложбе “Нови Сад - Акценти” учествовали су сви кустоси, што се дешава први пут, а сачињена је од 22 целине.

“Оно чиме смо се водили су мултикултуралност, европеизам, борба за слободу, образовање и еманципација, непрекидни развој и спремност за усвајање нових трендова”, навела је директорка Музеја Града Новог Сада Весна Иковић и најавила мултимедијални концепт, као и изложбу предмета који су се користили од 18. века до 80-их година 20. века.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести