Фестивал Видеомедеја од 14. до 16. октобра у КС Свилара

Тродневни 25. Међународни фестивал видео уметности „Видеомедеја“, у продукцији истоименог удружења за видео уметност, биће одржан од 14. до 16. октобра, у Културној станици „Свилара“ у Новом Саду. 
svilara dnevnik
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Сва три фестивалска дана програми ће почињати у 17 часова и трајати до 22 часа, а улаз је бесплатан.

Свечано отварање фестивала је планирано за 14. октобар, у 19.30 часова, одмах након пројекције играног, дугометражног филма „Журка“, редитеља Александра Давића. Како најављују организатори, фестивал ће отворити Далибор Рожић, члан Градског већа за културу, Драгана Милошевић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Милета Поштић, посебни саветник министра културе и информисања Републике Србије, и Ивана Сремчевић Матијевић, директорка фестивала „Видеомедеја“. Фестивал ће окупити познате уметнике из преко 40 земаља, а међу њима су како домаћи, тако и светски познати ствараоци видео уметности. У оквиру програма, у такмичарском и ревијалном делу нашло се 58 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката, из различитих крајева света. Програм су уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић. На конкурс је било стигло око 1000 радова из читавог света, а уврштено је до 5 одсто у фестивалски програм. 

Овогодишњи такмичарски програм састоји се од 26 изабраних радова из две селекције: Пројекције (20 радова - видео, филм, анимација) и Медијски пројекти (6 радова - медијске инсталације и интерактивни пројекти). Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм. Ове године има седам видео радова домаћих аутора у селекцији „Мејд ин Сербиа“, и девет студентских уметничких филмова из категорије „Лунартис“, који долазе из престижних филмских академија у свету.

У ревијалном делу програма публика ће имати прилику да види и дугометражни, играни филм „Журка“, редитеља Александра Давића; „Видео рестАрт“ - документарни филм ауторке Иване Сремчевић Матијевић, на тему рестарт - пола века од настанка видео уметности у корелацији са четврт века постојања „Видеомедеје“, и 14 награђених радова „Сфинга“ - избор најбољих награђених видео радова у протеклих 25 година „Видеомедеје“.

Трочлани интернационални жири у саставу: Зоран Насковски (Србија), Силвиа Винклер (Аустрија) / Стефан Куперл (Немачка) и Адад Ханах (БЦ, Канада) доделиће следеће награде: „Сфинга“, за најбољи рад из категорије Пројекције, и награду „Богданка Познановић“, за најбољи рад из категорије Медијски пројекти, а отворена је могућност и за похвале и награду публике.

- „Видеомедеја“ је алтернативна културална манифестација, која испољава реалан одраз друштвеног стања и појединца у односу на владајуће системе и глобалне политике а кроз савремене уметничке форме аутора из целог света. То је фестивал различитих перцепција и другачијих обичаја и културе друштва првенствено авангарде а приказаних кроз различите нове алтернативне уметничке форме - наводи Ивана Сремчевић Матијевић. - У такмичарској селекцији преовлађују уметнички радови који преиспитују политичке, друштвене и културалне конструкције система, и уметничке конструкције критичке и субверзивне активности кроз авангардне форме којима се реагује на званичну идеолошку доктрину. „Видеомедеја“ трага за уметницима који уочавају ону скривену, другачију реалност, културу и уметност, и указују на другачије могућности показивањем разлика и преиспитује етичке и естетске вредности.

По њеним речима, циљ јесте „тежња за променом индивидуалне и друштвене свести, као и остваривање резултата алтернативних стваралаца у области културе и уметности.Видео и нове технологије су одиграле пресудну улогу у стварању нове масовне културе и делују ван било каквих оквира и традиционалне културе“. 

                                                             Н.П-ј.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести