Фестивал Видеомедеја од 14. октобра у новосадској Свилари

НОВИ САД: Међународни фестивал видео уметности Видеомедеја биће свечано отворен 14. октобра у КС Свилара у Новом Саду пројекцијом дугометражног играног филма "Журка" Александра Давића и трајаће до 16. октобра, саопштила је дирекција манифестације.
v
Фото: Promo

Фестивал, који је настао у у продукцији истоименог Удружења за видео уметност окупиће српске и светски познати ствараоце видео уметнике из преко 40 земаља.

Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног дела и у оквиру програма посетиоци ће моћи да виде 58 уметничких радова у форми видеа, филма, анимације, медијских инсталација и интерактивних пројеката из различитих крајева света.

На конкурс је стигло окохиљаду радова из целог света, а до 5 одсто је уврштено у фестивалски програм, који су уредили директорка манифестације Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Срђан Радаковић.

Овогодишњи такмичарски програм састоји се од 26 изабраних радова из две селекције: "Пројекције",коју чини 20 радова (видео, филм, анимација) и "Медијски пројекти", који чини 6 радова (медијске инсталације и интерактивни пројекти).

Ревијални део програма укључује континуирани фестивалски програм, а ове године је то седам видео радова домаћих аутора у селекцији "Made in Serbia" и девет студентских уметничких филмова из категорије "Лунартис", који долазе из престижних филмских академија широм света.

Поред тога, публика ће у ревијалном делу програма имати прилику да види доументарни филм Иване Сремчевић Матијевић "Видео рестАрт" на тему рестарт - пола века од настанка видео уметности у ко-релацији са четврт века постојања Видеомедеје, као и 14 награђених радова Сфинга - избор најбољих на видео радова у протеклих 25 година Видеомедеје.

Овогодишњи трочлани интернационални жири чине Зоран Насковски (Србија), Sylvia Winkler (Аустрија), Stephan Köperl (Немачка) и Adad Hannah (Канада) и они ће доделити награду Сфинга за најбољи рад из категорије "Пројекције" и награду "Богданка Познановић" за најбољи рад из категорије "Медијски пројекти".

Видеомедеја је алтернативна културална манифестација која испољава реалан одраз друштвеног стања и појединца у односу на владајуће системе и глобалне политике, а кроз савремене уметничке форме аутора из целог света... То је фестивал различитих перцепција и другачијих обичаја и културе друштва, првенствено авангарде, а приказаних кроз различите нове алтернативне уметничке форме, истиче директорка фестивала Сремчевић Матијевић.

Овогодишњи покровитељи Видеомедеје су Градска управа за културу Града Новог Сада, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарство културе и информисања Републике Србије.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести