Француска блокирала извоз слике вредне 24 милиона евра

ПАРИЗ: Француска је блокирала извоз давно изгубљеног италијанског ремек-дела сликара Чимабуеа, које је нађено у кухињи једне старије француске даме и продато за скоро 24 милиона евра, како би прибавила средства и откупила слику за француску националну колекцију.
p
Фото: pixabay.com

Реч је о делу "Ругање Христу" чији је аутор Чимабуе, најпознатији фирентински сликар са краја 13. и почетка 14. века.

Слика је пронадена ове године и привукла је толику пажњу да је на аукцији у Паризу достигла цену цетири пута вишу од поцетне, пише Си-Ен-Ен.

Идентитет купца није откривен након продаје, али према писањима медија, купљена је за приватну колекцију Алана, која припада чилеанском пару колекционара са седиштем у Сједињеним Државама и специјализовани су за Италијанска ренесансна уметност.

Француска влада зауставила је покушај извоза овог дела у Италију, додељујући слици статус "националног блага".

Тај статус онемогућава пребацивање мале и веома ретке слике у следећих 30 месеци, током којих влада прикупља средства да је откупи и изложи у Лувру уз дела осталих уметника.

Одлуку за заустављање транспорта овог дела донео је Саветодавни одбор за национална блага, а подржао ју је француски министар културе Франк Ристер.

Слика је пронадена у кухињи једне домаћице на северу Француске која ју је држала непосредно изнад шпорета и није требало много времена да се утврди да је њен аутор Чимабуе, тврди Жером Монткуквил, који је утврдио аутентичност слике овог лета.

" Чимабуе је утемељитељ оваквог сликарства, па добро знамо како изгледа његов рад", рекао је Монткуквил за Си-Ен-Ен.

Чимабуе је псеудоним сликара Ченнија ди Пепа, који је рођен у Фиренци око 1240. године. Његов ученик је чувени Ђото, један од највећих сликара предренесансне ере.

На свету постоји само 11 сачуваних слика које је урадио Чимабуе. Ова слика је дио диптиха насталог 1280. године, када је уметник насликао осам сцена о страдању и распећу Христа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести