Галерији Матице српске Сретењски орден првог степена

НОВИ САД/БЕОГРАД: На свечаности поводом Дана државности Србије – Сретења која је одржана у уторак, 15. фебруара у Палати Србије у Београду, Галерији Матице српске уручен је Сретењски орден првог степена поводом обележавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске.
g
Фото: Ilustracija/GMS

Орден је уручен др Тијани Палковљевић Бугарски, управници Галерије Матице српске, која се том приликом обратила јавности: Галерија Матице српске својом колекцијом указује на особености српске националне културе и, истовремено, сагледава њено место у ширем европском контексту. 

Уметничко благо је одличје Галерије Матице српске, а Матичина Галерија је одличје српске државе. На исти начин су сваки појединац и свака установа одличје државе која о њима брине и која им је данас доделила одликовање. То је потврда да је држава саткана од истакнутих појединаца, посвећених интелектуалаца, као и чврсто утемељених установа, који сви заједно стварају, чувају и промовишу националне вредности.

Фото: Ilustracija/GMS

Галерија Матице српске, као најстарији национални уметнички музеј представља огледало државе и својеврсни витраж историјских догађаја, уметничких опредељења али и стремљења српских уметника.

Колекција Галерије илуструје историју српског народа, чува сећање на догађаје с простора на којима је живео, и представља јединственост уметничких идеја и идеала које је изнедрио. У години када је Нови Сад понео титулу Европске престонице културе, Галерија Матице српске свечано обележава јубилеј 175 година од оснивања великим националним пројектима који су достојни претходника и историје и који ће оставити траг за генерације које долазе и бити истовремено узор и понос нације.

Фото: Ilustracija/GMS

Сретењски орден је одликовање Републике Србије установљено 26. октобра 2009. године „Законом о одликовањима Републике Србије“. Орден се додељује указом Председника Републике Србије за Нарочите заслуге за Републику Србију и њене грађане у областима јавних, привредних, културних, просветних, спортских и хуманитарних делатности.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести