Гојковић: Град, Музеј и држава спречили крађу уметничких дела

БЕОГРАД: Министарка културе Маја Гојковић изјавила је данас у парламенту да су Град, Музеј града и Република тиме што је Град Београд купио уметничка дела из колекције "Југоекспорта" спречили њихову крађу, додајући да ће Законом о културном наслеђу држава имати право прече куповине уметничких дела фирми у стечају.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Београд је пре десетак дана купио на аукцији уметничка дела наших познатих сликара која су чинила део стечајне масе предузећа "Југоекспорт", што је био епилог вишенедељног заплета у којем није било јасно како је могуће да ремек дела Милуновића, Поповића, Коњовића, Лубарде...буду понуђена за око 80.000.

Гојковић је рекла да је трагично што је држава за то сазнала путем медија, који су први добили информацију да се припрема продаја 144 уметничких дела и 25 уметничких дела примењене уметности за, како је навела, очигледно намештених 80.000 евра.

"Пријавили смо се, преко Музеја града, како бисмо имали приступ. Видели смо да су слике у лошем стању, али су уметници говорили шта се ту спрема. Данас један Мића Поповић кошта око 300.000 евра, а ту су Мило Милуновић, Зора Петровић, Лубарда.. Велика имена сликарства 20. века у Србији", рекла је Гојковић на питање посланице Мисале Праменковић о заштити културног наслеђа и конкретном случају.

Гојковић је истакла да се први пут у историји десило да заједно Град, Музеј као установа културе и Република спрече крађу уметничких дела.

"Можемо само да замислимо шта се дешавало 2000. године у време сурових пљачкашких приватизација, где су друштвене фирме одлазиле у руке приватника. Али, изгледа да никад нећемо сазнати коме су и на који начин припала уметничка дела која су купована новцем државе", рекла је она.

Министарка је додала да је трагично да и сада постоје уговори по којима људи закупљују одређене пословне просторе у којима се налазе значајна уметничка дела и сматрају да су тиме постали и власници тих уметничких дела.

"Мораћемо и такву битку да водимо у будућности", додала је она и захвалила медијима што су скренули пажњу на добро припремљену лицитацију коју су, каже, заједничким снагама покварили.

"Видели смо да једна особа вештачки подиже цену, а знамо коју фирму је представљала. Ми смо били одлучни да ово буде први, али не и последњи пут да се одупремо отимању културног блага наше државе", рекла је Гојковић.

Она је навела да је завршена јавна расправа о Закону о културном наслеђу, а да је једна од сугестија која ће бити прихваћена управо да се забране овакве продаје, те да држава има право прече куповине.

"Мораће стечајни управници да пријављују која културна, уметничка блага се налазе у поседу фирми у стечају. Да их ми купимо, а не они за које су те аукције припремљене", рекла је Гојковић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести