Гојковић: Милена Павловић Барили је наша Фрида Кало

БЕОГРАД: Изложба „Милена Павловић Барили: Једна сликарка, 15 фотографа, 30 уметницких дела” отворена је вечерас у италијанском Институту за културу у Београду, у сарадњи са Галеријом Милене Павловић Барили, а под покровитељством Амбасаде Италије и Министарства културе и информисања Србије.
Министарство културе
Фото: Министарство културе/Дарио Константиновић

Свечаности поводом отврања ове велике концептуалне изложбе која представља омаж непоновљивој уметници која се сврстава у ред најуспешнијих представница српског сликарства и европске уметничке авангарде 20. века присуствовали су министарка културе Маја Гојковић и амбасадор Италије Лука Гори који је нагласио да им је циљ да изложба након Београда посети многе градове Србије и Европе.

Гојковић је рекла отварајући изложбу да Милена Павловић Барили - која је увек била испред времена, - наша Фрида Кало заслужује пуну националну бригу и пажњу.

Изложба нуди нову перспективу на уметнички опус једне од најзначајнијих српских уметница, те потврђује да је Миленино дело ванвременско и као такво непресушна инспирација сликарима, писцима, дизајнерима ...

"Милена, ћерка италијанског писца и музичког критичара Бруна Барилија и Пожаревљанке Данице Павловић, и вечарас симболично спаја Србију и Италију. Универзална снага њеног стваралашта и данас је спона која културне везе наше две земље чини јачим“, навела је министарка и додала да је Милена и поред кратког животног пута, постала својеврсна икона наше и светске културне сцене између два светска рата.

"Наша је привилегија да са поносом можемо да кажемо да смо имали тако даровиту сликарку. Ишла је испред времена. Она је наша Фрида Кало ... Тим више је наша обавеза да њена дела учинимо што видљивијим широј публици“, поручила је Гојковић и додала да је изложба изванредан пример међународне сарадње.

На изложби коју ће публика имати прилику да види до 15. септембра учествује 15 савремених српских фотографа који су дали свој допринос у видењу Милениног стваралацког опуса - Марко Крунић Моника Павловић, Марко Вулевић, Горан В. Поповски, Душан Рељин, Вукица Микача, Горан Златковић, Вук Дапчевић, Јасна Пролић, Миша Обрадовиц, Милош Надаждин, Север Золак, Ненад Марјановиц, Боогие и Небојша Бабић.

Поставка, представља омаж славној сликарки рођеној 1909. године у Пожаревцу.

Сваку изложену слику прате фотографије домацих фотографа инспирисани делом велике уметнице коју је живот водио од родног Пожаревца, преко Рима, Париза и Лондона до Њујорка, у којем је умрла у 36. години.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести