Гојковић: Пирот добија модерни културни центар

ПИРОТ:  Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас Пирот и Ниш и истакла да Министарство наставља улагање у инфраструктуру у култури и да ће Пирот добити модерни мултифункционални културни центар до краја 2023. године, а Ниш адаптиран и изграђен део Народног позоришта.
1
Фото: Танјуг/Дарио Константиновић

Гојковић је напоменула да се Министарство пре годину определило за кредит Развојне банке Савета Европе који је намењен искључиво изградњи и адаптацији инфраструктурних пројеката у области културе и Град Пирот је са пројектом реконструкције и адаптације некадашњег Дома војске у модерни центар за културу ушао у план реконструкције.

"Око 2.5 милиона евра је издвојено од стране Министарства културе и информисања преко ове кредитне линије и ми очекујемо да радови врло брзо почну. Јавне набавке су прошле и чекамо још једну сагласност Банке Савета Европе и убеђена сам да ћемо крајем 2023. године завршити овај објекат културе" рекла је министарка културе и информисања.

Гојковић је указала да ће након ових радова на објекту некадашњег Дома војске Пирот добити важну, респектабилну европску установу културе, која ће имати мултифункционалне сале и могућности да има квалитетне позоришне представе, филмске пројекције, концерте и многе друге садржаје.

Министарка је рекла да је добила уверавања од Канцеларије за јавна улагања да ће у току априла месеца моћи да се крене и са радовима у Народном позоришту у Нишу и додала да сви желе да то у догледно време буде завршено.

Договорено је и да се пређе на другу фазу радова, а то је адаптација и изградња једног дела Народног позоришта, рекла је министарка културе и информисања.

Гојковић је најавила да ће са градоначелницом Ниша Драганом Сотировски дефинисати начин финансирања нове зграде Народног музеја, односно да ли ће се пријавити на конкурс Министарства "Градови у фокусу" или ће се наставити са издвајањем у оквиру великог кредита који је узела Република Србија.

Она је приликом обиласка летње сцене у изградњи у Пироту истакла да је овај град веома активан и када је реч о конкурсу Министарства "Градови у фокусу", као и да су знатна средства Министарства опредељена да се унапреди инфраструктура намењена културним садржајима.

Гојковић је нагласила да је изградња летње отворене сцене у дворишту Историјског архива у Пироту значајна за Пирот и да је град конкурисао на конкрусу "Градови у фокусу 2022" са жељом да Министарство помогне куповину квалитетне опреме да би овај пројекат, када буду готови грађевински радови, могао да профункционише и додала да се конкурс ускоро завршава, а да ће почетком априла бити донета одлука о подржаним пројектима.

"Верујемо у градоначелника и његов тим, јер сваки пут када смо издвојили одређени износ новца и подржали неки пројекат, они су то у року и завшили, тако да нема разлога да не помогнемо и завршетак летње позорнице", подвукла је Гојковић и изразила наду да ће Пирот учествовати на једном важном конкурсу Министарства, а то је избор за "Престоницу културе Србије".

Гојковић је истакла да Владс Србије данас улаже више него икад у културу и да први пут буџет за културу достиже европски ниво и да је за ову годину 1,2 одсто од укупног буџета, што је чак 16 одсто више у односу на прошлу годину.

"У овим годинама препуним изазова као што је пандемија Ковида и догађаји који данас оптерећују читав свет, можемо да будемо задовољни колико држава улаже у културу, и тиме да је развијање у области културе постало стратешка одлука Владе Републике Србије", рекла је министарка културе и информисања.

Гојковић је истакла да се много ради на децентрализацији културе и да се данас свуда по Србији граде објекти културе, адаптирају, реконструишу и отварају нови музеји.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести