Гојковић се састала са египатском министарком у Каиру

БЕОГРАД: Министарка културе Србије Маја Гојковић састала се са министарком културе Египта Инес Абдел-Дајем у Каиру, где је данас присуствовала отварању 52. Међународног сајма књига.
gojkovic
Фото: Tanjug

Министарство културе Србије је саопштило да је Гојковић честитала Абдел-Дајем на успешном одржавању сајма у веома изазовним околностима пандемије, као догађаја који је прилика за културну размену и подстицај билатералним активностима.

Гојковић и Абдел-Дајем су истакле да су односи између две државе традиционално добри, пријатељски и партнерски, као и да постоји велики потенцијал развоја сарадње у области културе, каже се у саопштењу.

Две министарке су се сагласиле да је значајно да се подстакне јачање сарадње институција културе Србије и Египта, посебно између позоришта, балета и опере Народног позоришта у Београду и Каирске опере, као и народних библиотека.

"Гојковић је напоменула и да постоје значајне могућности сарадње у оквиру програма ''Културна престоница Европе - Нови Сад'' 2022. године, што је прилика и да се египатска култура представи публици у Србији", наводи се у саопштењу.

Српска министарка је нагласила могућност јачања међусобне сарадње у области филмске продукције, кроз потписивање споразума о сарадњи два филмска центра, као и одржавање Дана египатског филма у Србији, и српског филма у Египту.

Како је наведено, у циљу потврђивања и јачања сарадње у области културе и уметности усаглашена је заједничка изјава, и изражена је спремност за "успостављање повољнијих услова за даље развијање сарадње, ради бољег упознавања са културним и уметничким достигнућима два народа".

У том смислу, две земље ће се залагати за унапређења сарадње у области музике, позоришта и уметничке игре, нарочито кроз подстицање успостављања непосредне сарадње између музичких, позоришних, оперских и играчких ансамбала.

Подржава се унапређење сарадње музеја, галерија и других организација које делују у области ликовних и примењених уметности, а подстиче се и директна сарадња између библиотека и архива, разменом информација, научних публикација, документације и стручњака.

Изражена је спремност за јачање копродукционе сарадње у области филмске продукције и аудиовизуелне делатности, као и унапређење сарадње између филмских кућа и стручњака које делују у области филма.

Потребан је даљи развој успешне сарадње у области књижевности и издаваштва подржавањем учешћа издавача на међународним сајмовима књига који се одржавају у обе земље са посебним нагласком на превођењу и издавању књижевних дела друге земље.

Истакнута је организација заједничких пројеката и догађаја из различитих области културе и уметности, а поменута су и узајамна представљања на фестивалима и другим значајним догађајима и културним манифестацијама у Србији и Египту.

На крају, поменута је "континуирана, директна и благовремена размена информација у циљу даљег развоја културних активности, између Србије и Египта".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести