Гојковићева: И Бечеј и Нови Бечеј имају културни потенцијал

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић обишла је данас општине Нови Бечеј и Бечеј истакавши да обе општине имају велики културно-туристички потенцијал за развој, посебно имајући у виду њихово богато историјско и културно наслеђе.
gojkovic
Фото: https://www.kultura.gov.rs/

Гојковићева је нагласила да је циљ њених посета локалним самоуправама спровођење плана Министарства да се озбиљно и суштински посвети децентрализацији културе као нужности развоја наше земље.

Министарка је рекла да су највећи градови попут Београда и Новог Сада увек имали примат када је реч о културним установама, али да верује да је време да се озбиљно и суштински посветимо децентрализацији културе, за поетак такошто ће министар културе да посети сваку општину и град у земљи, да сагледа потенцијале локалних самоуправа, али и проблемима са којима се суочавају установе културе...

Наводећи да је покренут нови пројекат, Гојковићева је рекла да је Влада јуче формирала међуресорну радну групу која ће се бавити питањем двораца, вила и летњиковаца, који су у великој мери девастирани, а тај културни и туристички потенцијал који имају неискоришћен, а велики део њих припада држави.

Гојковићева је додала да треба да се установи њихова сврха, да се предложи намена, али и да се види у каквом се стању налазе, те напоменула да се чак пет таквих објеката налази на територији општине Бечеј.

Гојковић се у Бечеју састала са председником општине Драганом Тошићем и посетила Градско позориште и дворац Фантаст за који је рекла да је значајан историјски комплекс и споменик културе и изразила наду да ће спор око повраћаја имовине, који је у току, бити брзо решен како би се његова намена дефинисала.

Навела је и да ће Министарство следеће године настојати да одвоји новац за Градско позориште, бар за поправку крова, чиме ће се постепено кренути у његово реновирање.

"Када имате културу то даје наду млађим људима да не треба да се селе у Нови Сад и Београд да би нешто боље живели, него да уз пажњу државе могу да остану у свом месту", рекла је Гојковићева.

Гојковићева је у Новом Бечеју имала састанак са председником општине Сашом Максимовићем и обишла Житни магацин из 18. века, који је једна од најстаријих сачуваних грађевина у општини и констатовала да је би уз улагања државе и Војводине могао да се претвори у мултифункционални објекат намењен култури.

Обишла је и Завичајни музеј "Главашева кућа", вредан пример грађанске куће подигнуте почетком 19. века.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести