Хендлова опера премијерно 16. фебруара у Новосадској синагоги

На сцени новосадске Синагоге, у суботу 16. фебруара премијерно ће бити изведена Хендлова опера “Ацис и Галатеа”, у продукцији Нове београдске опере (НБО).
Nju triniti barok/MONS
Фото: МОНС/ Ансамблу „Њу тринити барок” придружиће се солисти, домаћи и из иностранства

Биће то полусценско извођење ове Хендлове пасторалне опере у два чина, у драматургији и режији Маријане Мијановић, са иностраним и нашим солистима, Вокалним ансамблом НБО и оркестром “Њу тринити барок”, под управом Предрага Госте. Дан касније, 17. фебруара, ова представа ће премијерно бити изведена и у Београду, на великој сцени Коларца.

У овој опери чувеног барокног композитора интрументалне и вокалне музике, учествују солисти Leif Aruhn-Solén, тенор из Шведске (Ацис), Беатриз де Соуса, сопран из Португала (Галатеа), Сретен Манојловић, бас-баритон (Полифем) и Матиас Хедегаард, тенор из Данске (Демон), а оркестар “Њу тринити барок” изводиће Хендлову музику на историјским инструментима. Сценографкиња и костимографкиња је Тијана Траиловић.

Након постављања познатих барокних оперских дела у Београду и Новом Саду, уметници окупљени у Новој београдској опери, нашли су се пред новим изазовом: припремом премијерног извођења Хендловог дела „Ацис и Галатеа“. Како наводе у Новој београдској опери, оперски солисти, специјализовани за извођење барокне музике, као и одабрани инструменталисти, посвећени историјском извођаштву, под уметничким вођством маестра Предрага Госте и контраалта Маријане Мијановић (која је за ову прилику радила и режију), извешће ову Хендлову оперу у верзији која потиче из 1718. године.

Чланови Нове београдске опере ће београдској и новосадској публици “приближити љубавну причу између пастира Ациса и нимфе Галатее, која је још од ренесансног доба надахњивала бројне ствараоце из области књижевности, музике и ликовне уметности. Историчари музике наводе ово дело као једно од најбољих у Хендловом опусу, а о његовој популарности сведочи чињеница да је било најизвођеније током композиторовог живота.”

Нова Београдска опера је основана 2014, с идејом да испуни репертоарску празнину земље и региона, као и да створи могућности за ангажовање нових талентованих уметника. Посебна пажња се посвећује барокном репертоару, који је слабије заступљен на музичкој сцени региона. До сада су представили четири пројекта: “Дидону и Енеју” Хенрија Персла, “Крунисање Попеје” и “Орфеја” Клаудија Монтевердија и “Орланда” Георга Фридриха Хендла. Хендлова опера “Ацис и Галатеа” се у Србији и региону изводи први пут, а планираним гостовањима имаће могућност да се представи и у другим градовима.

Ансамбл за рану музику “Њу тринити барок” је основао 1998. године у Лондону  Предраг Госта, а базиран је у Атланти (САД). Однедавно је своје активности проширио и на Србију, а у овом ансамблу сада често наступају и многи наши уметници.

Репертоар састава обухвата музику од камерне до оркестарске, и од кантата до опера. Улазнице за премијеру ове опере продају се у Музичкој омладини Новог Сада (Католичка порта 2, тел. 021/452-344), радним данима од 8 до 14 часова, као и два сата пред почетак програма у холу Синагоге. Цене карата су 500 динара (партер са стране) и 800 (партер средина и централна галерија). Онлајн резервације и куповина карата на: музицкаомладина.орг.      

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести