Хрватска оптужила Србију да посеже за њеном културном баштином

ЗАГРЕБ: Хрватски институт за језик и језикословље (ИХЈЈ) оштро је критиковао званични Београда да, како тврде, присваја дубровачку књижевност и да законским решењима додатно, како тврде, учињен "агресиван корак" посезања за хрватском културном баштином.
dubrovnik, pixabay
Фото: Pixabay

Институт реагује на недавно усвојени "Закон о културном наслеђу" у којем се наводи да "издања дубровачке књижевности, припадају и српској и хрватској култури, закључно са 1867. годином".

У саопштењу, које преноси Хина, тврди се да је и "досадашња српска културна и политичка јавност често исказивала жељу и потребу за присвајањем хрватскога културног добра".

Наводе да су мотиви за усвајање оваквог закона "највероватније политички", па и на, како кажу, "признавање" да је дубровачка књижевност "и хрватска", а не само српска "како се донедавно говорило у српским културним круговима".

Институт сматра, како наводе, "прозирним и крајње непримереним такав перфидан чин јер су дубровачка књижевност и дубровачка култура били и остаће искључиво хрватски, као један од бисера хрватске хилљадугодишње културне баштине".

Уз подсећање да је, како наводе, српска политика недавно прогласила посебним, буњевачки језико, да се, кажу, у Србији сматра да је "хрватски језик само један од назива за српски", из овог института кажу да је "ово трећи наставак такве промашене политике".

"Сматрамо да је реч о једнако срамном и недобросуседском, а у коначници културно-језичко неодрживом чину који заслужује крајњу осуду", навели су из ИХЈЈ.

Институт сматра да везивање Србије за хрватску културу и њено присвајање долази отуда што , како наводе, гарантује "некакву европску културу и наслеђе које иначе не би имали"...

Хина преноси и реаговање министарке за културу и медије Нине Обуљен Коржинек, која је поменути закон назвала "скандалозним", Србију позвала да одустане од посезања за "хрватским територијама и културном баштином" и најавила да ће реаговати преко Министарства спољних послова.

Обуљен најавила ноту Србији због Закон о културном наслеђу

ЗАГРЕБ: Хрватска министарка културе и медија Нина Обуљен Коржинек поново је коментарисала српски Закон о културном наслеђу, усвојен крајем децембра у Скупштини Србије и поновила да то питање није ни стручно ни филолошко, већ политичко, као и да је понашање српске стране за њу неприхватљиво.

"Уколико не буде разумевања са српске стране да је овакво понашање неприхватљиво", Хрватска ће званичном Београду упутити ноту путем Министарства спољних и европских послова, односно Амбасаде Хрватске Србији, али ће, како каже, применити и друге инструменте који су на располагању,

Она је то рекла у реаговању на саопштење српског Министарства културе и информисања које је раније данас саопштило да се одредба Закона о културном наслеђу, према којој издања дубровацке књижевности припадају и српској и хрватској култури заснива на научно-методолошкој доследности коју је установила српска филолошка школа пре 150 година.

"Ово није никакво ни филолошко ни струцно питање, ово је политицко питање. Ми смо изнели свој став. Уношење таквих одредби у закон потпуно је неприхватљиво и ми ћемо на то реаговати", рекла је Обуљен Коржинек новинарима пре седнице владе, пренела је Хина.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести