Исповести југословенске модерне у Инђији

ИНЂИЈА: У изложбеном простору Куће Војновића, Цара Душана 3, у Инђији у петак, 13. априла у 19 часова биће отворена изложба радова на папиру неких од најзначајнијих уметника 20. века с простора некадашње Југославије који се налазе у уметничкој збирци Галерије Дома Војске Србије у Београду.
slika izlozba
Фото: France Slana: Obroci, akvarel

Ауторка изложбе назване „Исповести југословенске модерне“ Оливера Вукотић, историчарка уметности, представљајући најпотпунији увид у уметничке токове на овим просторима, одлучила се за дела Љубомира Љубе Ивановића, Саве Шумановића, Стојана Ћелића, Предрага Пеђе Милосављевића, Младена Србиновића, Мила Милуновића, Габријела Ступице, Николе Мартиноског, Златка Прице, Франца Слане...

У поставци је више од 40 радова које чине цртежи, акварели, пастели, гвашеви, темпере и радови изведени комбинованом техником на папиру. Мањи број радова настао је у првој половини 20. века, већина се датира од 1945. до распада Југославије, а има и дела новијег датума.

Сагледани на једном месту, ови радови представљају својеврсну панораму уметничких дешавања у веку иза нас. Збирка радова на папиру Галерије Дома Војске је хетерогена по много чему, а јединствена у једном: сваки рад је непоновљива ликовна прича у животу сваког уметника, али и важан и незаобилазан сегмент у сагледавању целокупног опуса уметника као и историје југословенске уметности, каже ауторка поставке.

Изложба ће бити отворена до 5. маја, а може се погледати у Кући Војновића радним данима од 10 до 19 сати.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести