Исповести југословенске модерне у Народном музеју у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: У Салону Народног музеја у Зрењанину, од данас ће бити постављена изложба „Исповести југословенске модерне – Радови на папиру из Збирке Галерије Дома Војске Србије“. У питању је гостујућа изложба Медија центра „Одбрана“ на којој су представљена 44 ликовна рада на папиру. Ауторка изложбе и текста у каталогу је Оливера Вукотић, историчарка уметности.
s
Фото: Ilustracija

На изложбе су заступљени радови неких од најзначајнијих уметника 20. века на југословенским просторима међу којима су Љубомир Љуба Ивановић, Сава Шумановић, Стојан Ћелић, Предраг Пеђа Милосављевић, Младен Србиновић, Мило Милуновић, Габријел Ступица, Никола Мартиноски, Златко Прица и други. Ови радови на папиру су настали у техникама цртежа, акварела, пастела, гваша, темпере као и комбинованој техници.

Уметничка збирка Галерије Дома Војске броји око 1.500 дела ликовне и примењене уметности, а радови на папиру, после слика, најбројнији су сегмент фонда. Мањи број радова Уметничке збирке Галерије Дома Војске, као и из овог дела колекције, настао је у првој половини 20. века, док већина радова датира из периода од 1945. до распада Југославије, а присутна су и дела новијег датума.

Изложба се може погледати до 8. јула.

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести