Истина и друге бајке

Серијал “Вековници” неспорни је феномен српског стрипа првих деценија 21. века.
д
Фото: Промо

Упркос свим тешкоћама овај серијал стигао је до дванаестог нумерисаног албума односно 13. укупно обзиром да постоји и нулти албум (на који се 12. директно везује)! Дело оваквог обима – које, усто, није ни близу свог окончања – наравно (и на жалост) нису могли да мимоиђу свакојаки изазови и невоље. Стрип серијали су у светским продукцијама правило, а на овдашњим просторима успевају са промењивим успесима узрокованим многим чиниоцима: серијали траже дуготрајну концентрацију и професионалну дисциплину које многи аутори не могу да поштују и то све у специфичном окружењу превртљивог државног односа према стрипу, који је “изазивао” нередовно излажење публикација и кратко “трајања” издавачких кућа; на све то додају се последице ратова и санкција из 1990-тих које се огледају у одрастању генерација младих без нужне дневне/недељне порције “прича у сликама” на киосцима што је резултирало масовним губитком интереса младих читалаца за стрип. 

“Вековници” су од 2007.до данас имали безброј проблема али су постигли и запажене успехе. Замишљени као серијал који ће излазити у “Политикином забавнику” па, силом прилика и околности премештени у албумски формат уз спорадично/неконтинуирано појављивање у периодици, “Вековници” су ипак изградили своју “нишу” на домаћој стрип сцени која се, на радост љубитеља, истрајно попуњава новим издањима.

Стрип албум „Вековници XII – Истина и друге бајке”; сценариста Марко Стојановић, група цртача; издавач Удружење љубитеља стрипа и писане речи “Никола Митровић Кокан”, Лесковац 2021.

“Спиритус мовенс” читавог пројекта је сценариста Марко Стојановић који је, захваљући изузетној енергији и ентузијазму, осмислио причу, ангажовао и за рад на албумима координисао преко стотину цртача и преузео на себе активно медијско представљање пројекта. Паралелно са оригиналним серијалим створен је и побочни ”spin off” серијал, под именом “Бескрвни”. Стојановић је храбро преузео искуство андерграунд стрипа - колективно цртање стрипа које није популарно у класичном стрипу јер промена визуелног идентитета -више него промена сценаристе - може довести до губитка публике навикле на одређени цртеж. У “Вековницима”, пак, своју верзију приче и главних јунака цртају уметници различитих графизама; ова потенцијална слабост је израсла у врлину и заштитни знак серијала па је експеримент потврдио своју оправданост.  

Тежиште серијала је бизарни двојац - вампир Чен и пргави бесмртник Краљевић Марко - око кога се плету разноразне згоде и незгоде у свету који се делимично поклапа са знаном нам историјом XВИИИ и следећих векова, док је оним другим делом укорачио у алтернативне стварности бајки и литературе, митова и популарне културе. У неодољивом клупку стварности “Вековника” срећу се, друже и боре вампири и вукодлаци, Амазонке, демони и магови који су благосиљали Христа, Каинов сој, крсташи, ватра света, псоглавци, тајанствене мапе и пропасти светова… Мозаик дешавања није увек лак за сагледавање али је та тајновитост и изненађујућа зачудност један од адута серијала.

Наслов дванестог албума “Истина и друге бајке” одмах ће подсетити знатижељне читаоце на наслов тзв “нултог” албума “Бајке и друге истине”. Интригантна дилема шта је истина а шта бајка може се преформулисати и у питања да ли је истина бајка и да ли су бајке истина? Односно, није ли оно што је за некога бајка за другог – истина? Одређује ли позиција посматрача/приповедача његов доживљај истине и, ако јесте тако (а јесте) – постоји ли уопште једна истина или свако има своју истину и бајку? Сва ова питања могуће је поставити како током читања албума тако и пошто се корице склопе јер је Стојановић осмислио сасвим посебне авантуре; наиме, овог пута се у причама не појављују ни Марко ни Чен већ приповест прати авантуру чете прогнаних псоглаваца која је стигла на крај света и прегазила га, ушла у тамни вилајет у коме ко узме камен покајаће се, али и ко не узме камен покајаће се. Следи пут у бездан мрака препун истинских страхота и измаштаних митова. Сусрету са страшним бићима претходи сусрет и сагледавање сопственог бића, разоткривање сопствене личности са свим манама и врлинама. Моћни и ауторитативни Дивостин ће у боју жртвовати децу, изгубити вид али га и добити, срести се и борити са врховним богом-демоном Мраком, доживети трансформацију а зарад искупљења осудити на пропаст свет који је требало да спаси… Основну причу прекидају сторије о змајевима, чаробњацима и роботима да би се до краја и оне уклопиле у поџемно паклено стратиште пропалих покуша успона у победу и славу.

Амбициозна вишесмислена и интригантна замисао надопуњена је низом необичних преокрета и чудних детаља (светли дијаманти у устима псоглаваца сетиће на Мебијусове цртеже а поштоваоце групе “Рамштајн” на светло у устима њиховог певача на једној од ранијих турнеја). Приче/бајке/митови не дају дефинисане одговоре већ остављају читаоцима да их домисле и формулишу. Десет прича исцртало је и обојило исто толико младих цртача и колориста потврђујући да су “Вековници” ваљани фантастички стрип серијала који континуирано промовише нови дух и нове снаге 9. уметности

Илија Бакић

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести