Изложба Бојана Савића у Америчком кутку

У излагачком простору Америчког кутка сликар Бојан Савић из Београда представио је нови циклус радова негујући доследно свој ликовни израз поетичке конотације и колористичке вокације.
д
Фото: Промо

Сликовност уметничке идеје у разгранатом потезу широких замаха четке око овлаш постављеног цртежа, основне су карактеристике овог циклуса.

Вишезначност композиције спроведена је из слике у слику а свако платно означава ново лице алегорије, сродне претходној и смештеној у двоструком тумачењу мотива. Испрва видимо град и одмах затим препознајемо бродолики облик на путу експресивне сликарске авантуре. Уточишта ликовне намере образоване су у настојању да се један исти мотив отвара у увек новим трансформацијама, судару површине и линије, често под капом  бојених наноса додатно потенцираних наглашеном рељефном структуром слике.

Рефлексивност импресивних  токова слике Бојана Савића огледа се и у симболичкој снази пловидбе и живота истовремено, када се стварно и надреално допуњују у чину слободне уметничке креације. Зауставити свакодневну трку необјашњиве јагме, у забораву загледаности екрана дигиталних очију, јесте посао уметника како би сликајући пружио поруку љубави.

Потреба за сликом у случају Бојана Савића у исти мах је и уметничка тежња у циљу ослобађања, изузећа првог реда попут монашке посвећености. Сликарство је дијалог са појавним светом, изазов непрекидне борбе за живот, стваралачки занос у високо постављеном штафелају, изнад града, који из дроновске перспективе у сликама Бојана Савића на палубу бродовља поставља куле и торњеве у улози моћних једара ведрог фона сликарског пулсирања. У оквирима идеалног острва које би желели да населимо.

Данило Вуксановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести