Изложба Из дубине и о површини

Изложба “Из дубине и о површини” новосадских уметница Еве Феди и Марте Киш Бутерер биће отворена данас у Галерији СУЛУВ- а (Булевар Михајла Пупина 9), а публика ће имати прилику да отварање прати и онлајн данас од 16 часова преко сајта и фејсбук странице.
д
Фото: Промо

Поставка се реализује у сарадњи са УМК Центром за методику.

Радови ове две уметнице већ годинама одражавају њихов заједнички систем вредности показујући дубоку приврженост и дивљење према појавама које је природа створила. Порука, време, као и битне додирне тачке чине да ова дела имају више значења, надопуњују се и јачају израз једно другом, подстичући и нас на размишљање. Своје поруке, молбе, упозорења, позиве или узвике они шаљу и емитују из дубине и са површине, наводи ликовна уметница Ержебет Мезеи.

Ову серију радова Марта Киш Бутерер назвала је хербаријумом, а у питању је како каже уметница мали позив, али велика молба потрошачком друштву. Човек је похлепан, и суров према живом свету. Дрвеће, биљке и животиње нам сваки дан дарују ваздух, сенку, уточиште, потребну храну, а ми загађујемо околину и уништавамо и истребљујемо живи свет. Свака поједина биљчица је симболична читуља. Колико дуго нам још могу давати кисеоник - пита се уметница. Мартине радове, како указује Ержебет Мезеи карактерише потресна искреност и снага. Она свесно бира материјал и садржину сваког појединачног рада који носе тешку поруку. При њиховом стварању она не обраћа пажњу на цизелирану естетику, своје стваралачко присуство приказује сурово, потресно  изазивајући пажњу псматрача.

Радови Еве Феди су настали у сенћанској колонији раку керамике. По речима Ержебет Мезеи, радове од глине ауторка прилагођава својствима овог материјала приказујући увећане форме коштуница и плодова. Њене скулптуре су тешке, рустичне, као праисторијски фосили нађени испод земље или извађени из дубине мора. Поред  грубљих површина просторних форми ове плодове је приказала и на цртежима, бирајући сличну палету боја, евоцирајући тиме дух својих скулптура. Осећа се, да и ови цртежи желе да прикажу увећане скулптуралне форме шкољки и фосила одцепљених из дубине, истовремено носећи у себи и вибрације које су произишле из те супротности.

Марта Киш Бутерер (Кикинда, 1961) дипломирала је 1984. на Академији уметности у Новом Саду смер сликарство. Ради као професор ликовне културе у ОШ Петефи Шандор у Новом Саду. Реализовала је 39 самосталних изложби. Учесница је више групних изложби, ликовних колонија и хуманитарних манифестација у земљи и иностранству.

Ева Феди (Нови Сад,1972) дипломирала је 1996, а магистрирала 2005. на Академији уметности у Новом Саду, на смеру графика, у класи професора Зорана Тодовића. Приредила је више самосталних и групних изложби. Од 1999. до 2015. била је запослена у Центру за ликовно васпитање деце и омладине Војводине, а од 2015. ради у студентском дому Европа у Новом Саду. Изложба ће моћи да се погледа до 11. децембра од уторка до петка од 10 до 14 и од 16 до 18 часова.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести