Изложба Николе Џафа у београдској галерији УЛУС

Новосадски уметник Никола Џафо, поводом прошлогодишње награде “Златна палета” за сликарство Удружења ликовних уметника Србије, приређује самосталну изложбу “Одлазак у бело (реконструкција)” у Галерији УЛУС- а, у Кнез Михаиловој 37, у Београду.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Изложба се темељи на поставци “Одлазак у бело” коју је аутор у мају 1999. реализовао такође у Галерији УЛУС-а. Нова поставку која се отвара у четвртак, 3.јуна, представиће девет слика са те изложбе и 21 принт.

Образлажући концепцију поставке, Џафо подсећа да је изложба 1999. одржана за време НАТО бомбардовања, па је била и израз протеста. Отворена је “Увертиром за зечју оперу” у част Џафовог пријатеља - црног зеца Куненеа Мандиндија, а у први план је поставила питање које је сам уметник тада формулисао у каталогу: Како да се ослободим произведених, сакупљених радова, предмета. Како да се растеретим “смећа”... Тренутне потребе и могућности усмеравају ме ка другачијем решавању проблема: смеће обојити у бело – белом бојом и четком извести одлазак у бело. Што ће рећи решавање “личног проблема” које подразумева различите видове симболике белог и може се тумачити као одлазак у празнину, будући да у белом нема ничега, али и као могућност стварања новог ни из чега, као окретање новог листа, нови почетак. Девет слика је тада скинуто са зида, положено на под и оне су тада премазане белом бојом. У међувремену, прекречена платна поново су била у процесу... На сваком платну је додат по један лични фетиш пријатеља и сарадника којима ће слике бити поклоњене.

Никола Џафо (Нови Сад, 1950) завршио је Вишу педагошку школу у Новом Саду, а дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду 1978, где је и магистрирао 1981. Од 90-их година, током ратова и разарања на просторима бивше Југославије, поред уметности, активно се бавио политичким и друштвеним проблемима, залажући се за дигнитет професије уметника. Идејни је творац и покретач групе Лед арт, са којом је остварио више од 30 пројеката. Суоснивач је Центра за културну деконтаминацију у Београду и Мултимедијалног центра “Лед арт” у Новом Саду, а са групом млађих новосадских уметника покренуо је Арт клинику, која се 2013.трансформисала у Шок задругу, такође засновану на идеји да уметност може да лечи и мења свет. Џафо је добитник “Политикине” награде за ликовну уметност (2012) - за изложбу “Лепус ин фабула” у Музеју савремене уметности у Новом Саду 2011.

Изложба ће бити отворена до 13. јуна

Н. П.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести