Изложба О фабрикама и радницима отворена у Музеју Југославиje

БЕОГРАД: Изложба "О фабрикама и радницима", посвећена индустријализацији у Србији од њених почетака, отворена је у Музеју Југославије у Београду, који данас обележава 25 година постојања.
muzej jugoslavije Youtube screenshot
Фото: Youtube Printscreen

Како је најављено, други део поставке биће отворен за посетиоце у Музеју науке и технике од 7. децембра, а заједничка изложба две установе траје до 15. фебруара.

"Индустријским наслеђем се баве оба музеја. Музеј Југославије се фокусира на индустрију посматрану кроз преламање сложених политичких и друштвених односа, док је у Музеју науке акценат стављен на технологију и процесе производње", рекла је директорка Музеја Југославије Неда Кнежевић на отварању.

Говорећи о јубилеју, Кнежевић је подсетила да је Музеј Југославије настао пре 25 година у просторима, на темељима и фондовима угашеног Музеја народа и народности Југославије и Музеја "25. мај".

Према њеним речима, "своје фондове, али и феномене Југославије, музеј користи и представаља на атрактиван, маштовит и смео начин, са циљем да актуализовањем непосредне прошлости на привлачан и прихватљив начин оствари непосредну комуникацију са све захтевнијом публиком".

"Данас је Музеј Југославије матичан за сва питања која се дотичу идеја, феномена и пракси које су довеле до настанка али и распада Југославије. Музеј је једна од најпосећенијих установа културе у Србији", истакла је Кнежевић.

Изложба "О фабрикама и радницима" представља пет индустријских локалитета, који на парадигматичан начин показују развој и функционисање индустрије на овим просторима у различитим историјским, политичким и друштвеним околностима.

Представљени су индустријски производи, бројне фотографије о фабричком животу и видео-материјали, као и други предмети и документација о рудника у Бору и Мајданпеку, текстилној индустрији у Лесковцу, Електронској индустрији Ниш, Комбинату "Серво Михаљ" у Зрењанину и Војно-техничком заводу у Крагујевцу.

"Неки локалитети су везани за период социјалистичке Југославије, попут комбината ''Серво Михаљ'' изабраног због специфичног начина производње у периоду самоуправљања, и ЕИ Ниш због развоја високе технологије", рекла је агенцији Тањуг Јована Недељковић, један од кустоса изложбе.

Према њеним речима, на изложби могу да се виде "неке од препознатљивих и иконичних амбалажа" као што је "Дијамант" уље и "Тут гут" пиће, а ту су и рударски шлемови, примерци тканина и "Заставине" пушке и пиштољи.

"Занимљиво је да је зрењанинска пивара производила и виски. Имамо један сакривен под стакленим звоном, да се неко случајно не би усудио да га проба", нашалила се Недељковић.

Једна од посластица изложбе је и мали модел Заставиног "Стојадина" израђен од материјала који су коришћени и у производњи правог аутомобила, а друга је дрвени сандук са рекламним узорцима руда и производа рудника у Бору.

"Заиста можемо пратити развој потрошачког друштва од радио апарата, до дигитрона, од првих транзустора из шездесетих до компјутера", истакла је Недељковић.

Изложбу "О фабрикама и радницима" је припремио кустоски тим два музеја - Ада Влајић и Рифат Куленовић из Музеја науке и технике и Недељковић и Радован Цукић из Музеја Југославије.

У припреми изложбе су учествовали Мира Луковић, Мира Ниношевић, Драган Стојменовић и Стеван Голубовић. Ауторка поставке у оба музеја је Бреда Бизјак, а за графичко обликовање био је задужен Саша Панчић.

Реализацију изложбе омогућило је Министарство културе и информисања Републике Србије.

Уз фондове два музеја, грађу су за изложбу позајмили Народни музеј Лесковац, Музеј рударства и металургије Бор, Народна библиотека Бор, Музеј Стара ливница у Крагујевцу, Архив Југославије, Народни музеј Зрењанин, Народна библиотека Србије и други.

Како је најављено из Музеја Југославије, осим изложбе "О фабрикама и радницима" у рођенданској недељи ове установе до 5. децембра биће реализовани и многи други едукативни и забавни програми, а улаз ће бити бесплатан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести